Obavijest maslinarima 11.03.2016.

Prema podacima DHMZ-a jesen 2015. je bila topla i kišna, a zima 2015/2016 vrlo topla do ekstremno topla dok su oborine bile normalne.

Takvi uvjeti su pogodovali razvoju gljivične bolesti pod nazivom paunovo oko (Spilocaea oleagina).

Nestabilni vremenski uvjeti i dalje pogoduju razvoju bolesti te se preporučuje provesti zaštitu maslina. Obilaskom terena uočena je pojačana zaraza na sortama Oblica, Drobnica i Levantinka, naročito na položajima sa slabijim provjetravanjem.

U maslinicima koji su podložniji napadu paunovim okom te gdje je pojačano otpadanje listova prednost dati pripravcima Stroby WG ili Nativo 75 WG ili Difcor.

U maslinicima koji su na prozračnijim položajima sa slabo vidljivim simptomima bolesti i gdje nema pojačanog otpadanja listova mogu se koristiti pripravci na osnovi bakra.

U Republici Hrvatskoj dozvolu za primjenu u maslinama na osnovi bakra imaju sljedeći pripravci: Cuprablau- Z; Nordox 75 WG; Neoram WG.

Pripravci na osnovi bakra ujedno dezinficiraju rane nastale rezidbom te sprječavaju širenje bakterijske bolesti raka masline (Pseudomonas syringae pv. savstanoi).

Nakon uporabe navedenih pripravaka može doći do jačeg odbacivanja zaraženog lišća.

Također, upozoravamo maslinare koji provode rezidbu da obavezno vrše dezinfekciju alata, radi sprječavanja širena raka masline.

Pripravke koristiti po mirnom vremenu prema uputama proizvođača. Nakon tretiranja popuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a potrošenu ambalažu zbrinuti na propisani način.

Silvija Marušić, dipl. ing. agr.
e-mail: Silvija.Marusic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis