Znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara u Baranji

Savjetovanje su organizirali Hrvatska voćarska zajednica i Savjetodavna služba u suradnji s Poljoprivrednim fakultetom Osijek, Poljoprivrednim institutom Osijek, Agronomskim fakultetom u Zagrebu, Hrvatskim centrom za poljoprivredu, hranu i selo, Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša Split, Klasterom „Slavonska jabuka“ i Zagrebačkom udrugom voćara, a uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, Osječko-baranjske županije, gradova Beli Manastir i Đakovo, HGK, Turističke zajednice Baranje i Osječko-baranjske županije te lokalne samouprave (općine: Darda, Draž, Jagodnjak, Petlovac i Popovac).

Savjetovanju je, za koje je rečeno kako je bilo najbolje i po broju sudionika najbrojnije do sada, prisustvovalo više od 350 sudionika. Uz poljoprivredne proizvođače voćare bili su tu predstavnici institucija i županijske i lokalne samouprave, proizvođači sredstava za zaštitu bilja, proizvođači poljoprivredne mehanizacije i različite voćarske opreme bez koje je nezamisliva suvremena voćarska proizvodnja te mnogi drugi. Glavna tema ovogodišnjeg savjetovanja bila je „Voćarstvo i implementacija mjera ruralnog razvoja u Republici Hrvatskoj“, s ciljem poticanja voćara diljem RH, posebice istočne Hrvatske, da razmjene iskustva u proizvodnji voća, a otkupljivači i prerađivači daju smjernice o potrebama za određenim voćnim vrstama proizvedenim po načelima održive i konkurentne proizvodnje. Treba podsjetiti da je prvo savjetovanje voćara održano prije deset godina u Bizovcu, kada je, između ostaloga, bilo istaknuto kako bi segment voćarstva mogao biti zamašnjak razvoja, što se, unatoč svim problemima prisutnim u hrvatskom voćarstvu, ipak pokazalo točnim.

Sudionici skupa, među njima i veliki broj stručnih i poduzetnih ljudi, raspravljali su i predlagali rješenja o izlasku iz krize hrvatskog voćarstva, koji su složni u tome da je voćarstvo dospjelo na samo dno pa je hitno potrebno poduzeti mjere, koje će promijeniti novonastalu situaciju uzrokovanu, između ostaloga, nejedinstvom samih voćara. Istaknuto je i kako država mora više vjerovati svojim voćarima i poljoprivrednicima te manje uvoziti onih proizvoda, kojih u Hrvatskoj ima dovoljno i to zadovoljavajuće kakvoće. Naglašeno je kako nije dobro i kako je nelogično da hrvatska vojska jede kineski grah, djeca u vrtiću poljske ili estonske jabuke, a hoteli poslužuju japanske ribe, španjolsku mrkvu, nizozemski krumpir, portugalsko vino, grčku papriku i slično. Pomoćnik ministra zadužen za ruralni razvoj M. Njavro, istaknuo je kako će ideje i prijedlozi biti ugrađeni u novi Program ruralnog razvoja, jer ministarstvo želi čvrste temelje na kojima će se graditi ruralni razvoj, pazeći pri tome na zaštitu okoliša, tradicije i kulture.

Rad na savjetovanju odvijao se putem 6 sekcija: plenarna izlaganja, pomologija i pomofiziologija, tehnologija, zakonodavstvo i ekonomika te zaštita bilja, a pružila se i prilika da se donatori i sponzori predstave kratkim izlaganjima. Ukupno je prezentirano 57 znanstvenih odnosno stručnih radova, od kojih su posebnu pažnju izazvale prezentacije stranih gosti, predstavnika Agencije za restrukturiranje i modernizaciju poljoprivrede (ARMA) Republike Poljske, koji su prisutne upoznali s poljskim iskustvima u korištenju sredstava za ruralni razvoj te izlaganje privatnog konzultanta iz Italije, koji je predstavio iskorištenost europskih fondova unutar zemalja članica. Ne manje interesantan bio je i gdin. K. Mavrek, koji je govorio o potrebi redefiniranja Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020. i Pravilnika za provedbu Mjere 4.

Domaćini su se, pak, pobrinuli da sudionicima savjetovanja, kojih je bilo iz svih krajeva lijepe naše, vrlo slikovito približe mjesto u kojem se savjetovanje događalo. Subotnje lijepo vrijeme iskorišteno je za studijski obilazak nekih značajnosti u Baranji, kao npr. novog suvremenog skladišta i hladnjače za voće s ULO komorama tvrtke Rabo d.o.o. te starog i novog vinskog podruma tvrtke Belje d.o.o. u Kneževim Vinogradima, vidikovca na Banovom brdu, a sve je završilo posjetom poznatog spomenika Batinske bitke.

Sve je završilo najavom sljedećeg 12. savjetovanja, koje će se održati 2017. u Vodicama, kako je objavljeno prilikom zatvaranja skupa u Belom Manastiru.

mr. sc. Višnja Šimunović
viša koordinatorica za hortikulturu

Pripremi za ispis