U Kaptolu, pokraj Požege, održana Zimska škola rezidbe voćaka

Škola se održala u Kaptolu i okolici i za sve polaznike je bila besplatna. Unatoč neugodnom vremenu, interes je bio iznenađujuće velik što potvrđuje brojnost od 30 zainteresiranih, od kojih su sedmero bili iz: Brodsko-posavske (dvoje polaznika), Bjelovarsko-bilogorske (1), Vukovarske (1), Zagrebačke (dvoje polaznika) te Karlovačke županije (jedan polaznik).

Koncepcija ove škole rezidbe već niz godina ima prepoznatljiv oblik. Naime, iako prethodnih godina zamišljena kao četverodnevna, ove godine skraćena na dvodnevnu, škola se u svom sadržajnom dijelu sastoji od stručnih predavanja s nizom primjera iz prakse te praktičnom pokaznom rezidbom u voćnjacima. I ovoga puta edukacijom je obrađeno pet voćnih vrsta: jabuka, kruška, šljiva, višnja i breskva.

Unutar plejade stručnih predavanja obuhvaćena su područja voćarskih tema poput generalnih pravila u rezidbi, obrade svake voćne vrste posebno, analitičke evaluacije alata i pribora za rezidbu, tehnike reza, zaštite bilja u voćnjacima svih pet obrađenih vrsta, gnojidbe voćnjaka, odvodnje suvišne vode i navodnjavanja, formiranja uzgojnih oblika za svaku vrstu, introdukcije novih tehnika i novoga alata, poznavanje važnosti ostavljanja minimalnog broja novih rana nastalih neposredno nakon rezidbe kao i o poželjnom obliku tih rana, poznavanje važnosti oštrine sječiva na alatu za rezidbu te poznavanje važnosti premazivanja novih rana zaštitnim premazom ubrzo nakon rezidbe.

Praktičnom rezidbom na terenu, drugoga dana, u trajnim je nasadima pokazno demonstrirana vještina rezidbe svake voćne vrste obuhvaćene ovom školom. Posebno je naglašena i obrađena problematika učestale pojavnosti pogrešaka pri rezidbi kao i izostanak pravovremenog pozivanja stručnjaka, a često i izostanak poljoprivredne struke generalno (ponekad čak i samostalni rad vlasnika nasada po načelu: „uradi sam“ – jer – „danas je sve na internetu“).

Tradicija zimskih škola rezidbe u Požeško-slavonskoj županiji polako postaje prepoznatljiv brend. Stoga nije čudo da nam dolaze zainteresirani i s udaljenosti većih od 23o km. Topao prijem, maksimalan radni angažman uključenih djelatnika naše Podružnice tijekom ove škole, jasan putokaz kako treba ali i kako ne treba raditi rezidbu u voćnjacima, izazvali su u polaznicima škole dirljive emocije. Stoga i pisani izrazi velike zahvale (nekolicine od njih) svima nama, koji smo ih kroz školu vodili, bili im mentori, probudili novi elan i nadasve entuzijazam, odražavaju njihovo prepoznavanje našeg alturuističko-stručnog pristupa radu, a u nama izazivaju takav izljev ugode i adrenalina kojeg je teško opisati……a poljoprivredu uzdižu na pijedestal nove nade.

Tomislav Božičević, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik za hortikulturu

Pripremi za ispis