Obavijest voćarima! 19.02.2016.

Protekli tjedan su obilježile iznad prosječno visoke dnevne  temperature ( 20-22⁰C  ) sa obilnim oborinama i južnim vjetrom što je utjecalo na naglo kretanje vegetacije te se na ranim sortama bresaka i nektarina vidi otvoreni pup, a marelice i šljive su započele s cvatnjom. Nestabilne vremenske prilike s nešto nižim prosječnim temperaturama nastavljaju se i u idućim danima . To će omogućiti povoljne uvjete za infekciju uzročnikom kovrčavosti lista ( Taphrina deformans)  na breskvama, nektarinama i marelicama , a na voćkama na kojima je započela cvatnja velika je mogućnost zaraze uzročnikom  paleži cvijeta i izboja ( Monilia laxa). 

Za zaštitu od uzročnika kovrčavosti lista (Taphrina deformans) u ovoj razvojnoj fazi preporučujemo pripravke :  Chromodin S-65, Ziram 76 WG Delan 700 WDG. Na kasnim sortama gdje se još nije otvorio pup moguća je primjena bakrenih pripravaka prema preporuci od 12.02.2016.

Zaštitu od uzročnika  paleži cvijeta i mladica ( Monilia laxa) preporuča se napraviti kad je otvoreno 20% cvjetova prije najavljenih oborina jednim od pripravaka prema važećim registracijama:

pripravak

kultura

uzročnik

Chorus 50 WG

Chorus 75 WG

Breskva,nektarina,marelica,šljiva,

 

Višnja

Palež cvijeta i rodnih mladica

 

Palež cvijeta i rodnih mladica

Difcor

Marelica,breskva,šljiva

Palež cvijeta i trulež plodova,kovrčavost lista breskve

Indar 5 EW

Marelica,breskva,trešnja,šljiva

Sušenje rodnih grančica i palež cvijeta,trulež plodova

Nativo 75 WG

Breskva,nektarina,marelica,šljiva,trešnja

Trulež ploda ,kovrčavost lista

Signum

Koštićavo voće

Palež cvijeta i mladica,trulež ploda

Switch 62,5 WG

Marelica,trešnja,šljiva,breskva,nektarina

Palež cvijeta i trulež ploda

Teldor 500 SC

Trešnja,šliva,breskva

Sušenje cvjetova i grančica,trulež plodova

 

Radi mjera dodatne zaštite pčela potrebno je sve kemijske mjere u voćnjaku provoditi u vrijeme kad pčele ne lete  i voditi računa da je cvjetni uzrast pokošen. Mjere zaštite provoditi po mirnom vremenu dan-dva prije najavljenih oborina prema uputama na etiketi sredstva za zaštitu bilja.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH. Sukladno Zakonu o održivoj uporabi pesticida NN 14/14 svako tretiranje evidentirati, a ambalažu zbrinuti na propisan način!

 Ivana Tomac Talajić dipl.ing.agr.
E-mail:Ivana.Tomac.Talajic@savjetodavna.hr

 

 

Pripremi za ispis