Što smo naučili na treningu trenera informiranja

No dobro, uvijek treba poslušati drugoga, može se čuti nešto novo… s tim mislima sam se i pozitivnim pristupom uključila u rad radionice koja se održavala u prostorijama APPRRR. Radionicu je vodila Jelena Zelenbrz Kvasnička, dipl. psihologinja.

Okupljeni polaznici iz MP, APPRRR, HPA i Savjetodavne službe su se prvi dan nakon riješenog upitnika osobnosti podijelili u grupe kako bi taj dan radili na predviđenim zadacima.

A što smo saznali?

Postoje 4 stila osobnosti koji nas određuju ali određuju i naš model ponašanja:

Crveni – žele dominirati, nastoje druge kontrolirati i prilagoditi ih sebi. Cilj: voditi

Žuti – šire utjecaj, inspirativni, impulzivni. Cilj: uvjeriti druge u svoje stavove

Zeleni – smireni, stabilni, pomagači, unose ravnotežu Cilj: osigurati podršku da se posao obavi

Plavi – precizni, kompetentni, točni, Cilj: biti koncentriran i konzistentan.

Radeći u grupama odabranim prema osobnostima naučili smo prepoznati prednosti i slabosti svake osobnosti u raznim radnim situacijama i u kontaktima sa strankama.

Drugi dan edukacije nazvan OSNOVE KOMUNIKACIJSKIH VJEŠTINA saznali smo da postoje različiti načini primanja informacija (vizualni, auditivni, kinestetički) pa i prijenos našeg znanja ili informacija mora biti takav da se nađe zastupljeno više načina pružanja informacija. Upitnik koji smo riješili pokazao nam je na koji način mi osobno primamo informacije odnosno učimo.

Naučili smo što određuje dobrog predavača, kako se pripremiti, o čemu voditi računa da zadržimo pažnju slušača, kako pobijediti tremu, koja su pravila da bi prezentacija bila dobra i kakva je ispravna struktura prezentacije.

Treći dan tema je bila GRUPNA DINAMIKA. Kako osigurati da naši slušatelji, naša grupa bude zainteresirana za ono što predajemo. Kakvih sve tipova polaznika ima, kako ih prepoznati, odrediti, kako s njima postupati da nam „ne kvare“ naše izlaganje. Kako se predavač može postaviti da osigura rad grupe i da svi polaznici dobiju traženi sadržaj.

Nakon završetka radionice stav cijele naše grupe da je ovo bila odlična, zanimljiva, dobro pripremljena i vođena radionica, korisna u većini dijelova za sve prisutne.

Ovom prilikom zahvaljujem koordinatorici mr. sc. Ivki Veić koja nas je odabrala i pružila nam priliku da naučimo nešto novo i obogatimo sebe.

Iva Majhen-Vlašiček, dipl. ing. agr.
Rukovoditeljica podružnice

Pripremi za ispis