Obavijest međimurskim vinogradarima o mjerama druge usmjerene zaštite vinograda nakon cvatnje 26.06.2015.

Prije 14 dana je upućena preporuka o zaštiti vinograda krajem ili nakon cvatnje.

Nakon što smo u prvoj polovici lipnja o.g. zabilježili vrlo vruće i vrlo sparno meteorološko razdoblje, od druge polovice ovog mjeseca dominira nešto svježije vrijeme uz najviše dnevne temperature zraka od +17° do +25°C. Oborine su bile česte i obilne, pa je primjerice na mjernom lokalitetu Trnovčak (općina Štrigova, mjerni uređaj "iMetos" u vinskoj sorti Rajnski rizling) u danima od 14.-24. lipnja o.g. zabilježeno čak 78,3 mm kiše. U popodnevnim satima 20. lipnja o.g. pojedine lokalitete u vinogorju je oštetila tuča različitog intenziteta! U tom se razdoblju vlaga na lišću zadržavala 3.720 minuta, a prosječna relativna vlažnost u mjesecu lipnju iznosi čak 84,8 %!

U narednim danima ne očekujemo veće količine oborina, ali će biti izražena toplina i sparina!

Toplo, vlažno i vrlo sparno razdoblje pogoduje pojavi i razvoju dviju najvažnijih bolesti vinove loze: plamenjači (Plasmopara viticola) i pepelnici (Erysiphe necator).

 

Na lokalitetu Sv.Urban od 23. lipnja o.g. pronalazimo aktivne pjege plamenjače (Plasmopara) na lišću vinske sorte Pinot crni, a nakon 24. lipnja o.g. pojavljuju se simptomi pepelnice (Erysiphe) na zametnutim bobicama!

 

Stoga je potrebno redovito pregledavati zdravstveno stanje vinograda i provoditi zaštitu koja ne bi smjela od posljednje aplikacije biti veća od 14 dana, dok u nasadima oštećenim tučom mjere zaštite od najvažnijih bolesti (plamenjače i pepelnice) skratiti na razmake 10-12 dana!

Pripravci za suzbijanje plamenjače (Plasmopara), pepelnice (Erysiphe) i sive plijesni (Botrytis) u vinogradima navedeni su u preporukama od 12. lipnja i 19. svibnja o.g.!

Druga generacija grožđanih moljaca (Lobesia) je započela letom na jednom od četiri praćena lokaliteta u vinogorju pa je u narednim danima potrebno planirati primjenu insekticida. Napad ljetne generacije pepeljastog grožđanog moljca se ne tolerira, jer je "crvljivo" grožđe naknadno jače podložno napadu sive plijesni i kisele truleži. Bolje rezultate pri suzbijanje ljetne generacije grožđanih moljaca proteklih smo godina u Međimurskom vinogorju dobili primjenom pripravaka Avaunt SC 0,15- 0,2 lit./ha ili Laser KS u količini 0,15-0,2 lit./ha ili Runner SC u količini 0,4-0,5 lit./ha ili Mimic SC u količini 0,5-0,6 lit./ha ili Coragen SC u količini 0,15 lit./ha ili Affirm WG u količini 1,5 kg/ha. Moguće je smanjiti navedenu dozu insekticida ako se primjenjuju samo u zoni grožđa.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl. inž. agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis