U ekološkom vinogradu u Podgrađu

U organizaciji Podružnice Savjetodavne službe Zadarske županije, a u suradnji s dobavljačem Kokot Agro d.o.o. iz Jastrebarskog i Udrugom vinogradara i vinara održana je demonstracija i prikaz rada novog stroja za zelenu rezidbu vinove loze renomirane francuske tvrtke Collard.

Brojni ampelotehnički zahvati od pinciranja vrhova mladica do plijevljenja i odstranjivanja suvišnih nerodnih mladica te zalamanja zaperaka i vršikanja vinove loze redovito se i intenzivno provode u vinogradima svake godine. Nabrojeni zeleni zahvati rezidbe omogućuju vinovoj lozi bolje osvjetljenje i prozračnost u zoni razvoja grozda kao i dostupnost raspoloživih hranjiva koja su usmjerena na rast i razvoj bobice. Provode se najčešće mehanički te iziskuju puno radne snage, vremena i troška koji opterećuju samu vinogradarsku proizvodnju, a naročito kad je riječ o velikim nasadima vinograda kojih je posljednjih desetljeća zavidan broj na području Zadarske županije.

Nedostatak dovoljno raspoložive radne snage za pojedine zahvate u vinogradu OPG-a Bože Bačića koji je 2007. godine posadio 73 tisuće visokokvalitetnih vinskih kultivara na 18 ha šumske krčevine rezultiralo je odlukom o nabavi stroja za zelenu rezidbu vinograda.

Prezentirani stroj konstruiran je za jednostranu rezidbu reda s mogućnošću nagiba stroja što je za ovako pripremljeni teren krša s nasadom vinograda u punoj rodnosti izuzetna prednost obzirom na konfiguraciju terena.

Stroj je u obliku slova L, građen od laganog visokokvalitetnog aluminija na kojem se nalaze smješteni rotirajući oblici inox noževa. Zahvatom se odstranjuju tj. vršikaju visoke mladice i zaperci. Radni učinak je dva sata po hektaru vinograda što uvelike smanjuje potrebu za radnom snagom i pojeftinjuje troškove održavanja nasada.

Nazočni vinogradari iskazali su i ovog puta veliko zanimanje i interes za prezentacijom novih strojeva koji im mogu olakšati zahtjevnu agrotehniku, a demonstracija i prikaz na otvorenom još jedanput je opravdala naziv „najučinkovitijeg učitelja“.

Zvonimir Vlatković, viši stručni savjetnik za hortikulturu
Gordana Dragun, rukovoditeljica Podružnice

Pripremi za ispis