Obavijest vlasnicima plantažnih nasada jabuke i kruške! 29.04.2015.

Od posljednje preporuke  prošlo je 6 dana. Proteklo razdoblje bilo je prilično nestabilno, sa izmjenom visokih temperature i dosta kišnih perioda.  Na nekim je lokalitetima varaždinske županije došlo do infekcije krastavošću (Venturia inaequalis i V. pirina).  Stoga je sada poslije kiše potrebno zaštititi nasade,  koliko zbog ostvarenih infekcija, toliko zbog novo najavljenih oborina za kraj tjedna. Preporuča se kombinirati sistemične preparate:  Score 250 EC, Difcor, Indar zajedno sa nekim kontaktnim fungicidom kao :Dithane M-45, Pinozeb M-45, Mankozeb, Cadillac 80 wp, Dithane DG neotec, Star 80 Wp, Penkozeb 75 DG , Polyram. Pripravci na bazi mankozeba smiju se u sustavu integrirane zaštite bilja koristiti maksimalno 3 puta u vegetaciji i to ne zaredom.

 Indar EW, Zato 50 Wg, Fond 12 E, Stroby DF, Teracel WG osim što suzbijaju krastavost suzbijaju i pepelnicu, pa u nasadima jabuke koji su imali prijašnjih godina problema sa pepelnicom prednost dati tim pripravcima.

U nasadima jabuka počeo je let jabučnog savijača i let minera kružnih mina. O suzbijanju prve generacije prezimljujućih oblika minera i savijača bit će obavijest u narednim preporukama.

Na bijelim ljepljivim pločama pronađene su  jabučne osice. Jedini optimalan rok za suzbijanje ovog štetnika je neposredno nakon cvatnje i to prednost dati  pripravku Calypso. Ostali insekticidi registriranu za tu namjenu su: Direkt, Actara, Decide ili Decis 2,5 EC. Prag odluke smatra se 20 osica po ploči, u slučaju slabije cvatnje taj broj je manji.

U narednim je danima potrebno pratiti nasade kruške zbog ličinki kruškine buhe. Ličinke izgledaju kao sitni oklopnjaci smeđe boje, a kad ih se zgnječi izluče plavkastu izlučevinu. Ličinke sišu na vršnim izbojima zbog čega dolazi do zaostajanja u razvoju. Izlučuju mednu rosu kojom se hrane mravi, osim toga na mednu rosu naseljavaju se gljive čađavice pa izboji kasnije pocrne. Važno je da se suzbijanje provede na vrijeme jer su ličinke otporne na mnoge insekticide. Pravo vrijeme je izlaženje ličinki iz jaja prije obilnog lučenja medne rose. Pripravci koje koristimo su  Actara WG, Vertimec ili Kraft 18 EC. Preporuča se dodati pripravke za bolje prianjanje. Preparati su izrazito štetni za pčele pa prskati moramo u ranim jutarnjim satima ili kasnim večernjim.

Za suzbijanje lisnih uši neposredno nakon cvatnje u nasadima jabuke i kruške koristimo: Calypso Sc 480, Tappeki 500 WG ili Pirimor 50 WG. Za jabučnu zelenu uš nakon cvatnje prag štetnosti je 8-10 kolonija na 100 izbojaka, za pepeljastu uš 1-2 kolonije, a za uši šiškarice više od 5 napadnutih listova na 100 pregledanih.

Obavezno je prije pripreme i primjene sredstava za zaštitu bilja pročitati priložene upute i upozorenja za uporabu, te ih se pridržavati. Korisnici su dužni zbrinuti otpadnu ambalažu sredstva za zaštitu bilja na propisan način.

Martina Borić dipl.ing.agr
Martina.Boric@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis