Obavijest vlasnicima koštičavih voćaka 15.04.2015.

Neke od koštičavih voćaka ( neke sorte šljiva, višnji, trešnji, breskvi) nalaze se u punoj cvatnji. Cvatnja je osjetljiva razvojna faza za infekcije uzročnikom monilijske paleži cvata i rodnih grančica  (Moniia/ Monillinia laxa).  Da bi se infekcija ostvarila, potrebna je kiša. Gljivica zarazi cvijet, koji se suši, a preko cvijeta ulazi i u rodne grančice, koje također odumiru.  Ako bolest uzme maha, s vremenom dođe do propadanja ( sušenja ) čitavog stabla.

Zaštitu od navedene bolesti koštičavih voćaka potrebno je provesti prije najavljene kiše, u fazi cvatnje voćaka. Mogu se koristiti slijedeći fungicidi: Signum, Switch 62,5 ( nije registriran za višnju), Chorus 50 WG ( nije registriran za trešnju), Zino ( krajnji rok  za prodaju i primjenu  je 01.06.2015.), te Teldor SC 500 ( nije registriran za višnju).

Pripravke koristite isključivo prema uputstvima dobivenim uz sredstvo i sukladno

Fitosanitarnom informacijskom sustavu ( FIS).

Praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na zakonom propisani način- možete je predati u C.I.A.K. d.o.o. ( Gubaševo  47 c) svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

                                                                                                Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: Sanja.Greguric@savjetodavna.hr

 

 

Pripremi za ispis