Obavijest proizvođačima luka i češnjaka 02.04.2015.

Prije ili prilikom sadnje lučica luka za preventivnu zaštitu od štetnika u tlu (grčice, žičnjaci, rovac, sovice pozemljuše) i lukove muhe (Delia antiqua) može se tretirati tlo jednim od tekućih insekticida unošenjem nakon primjene u tlo: Dursban E- 48,  Nufos  (2-3 l/ha u trake, 6-8 l/ha, primjena širom), Pyrinex 48 EC (3 l/ha tretiranje u trake, 6-8 l/ha širom).  Karenca u luku je 63 dana. Primjena nije dozvoljena u mladom luku.

Prilikom sadnje lučica crvenog luka i češnjaka može se provesti zaštita od zemljišnih štetnika primjenom insekticida FORCE 1,5 G pomoću depozitora za granulirane insekticide u količini 7-10 kg/ha. Bez adekvatne opreme za inkorporaciju granula, upotreba sredstva nije dozvoljena. Sredstvo se smije jednom godišnje koristiti na istoj površini. Granule se ne smiju ostavljati na površini tla. Pripravak se ne miješa sa drugim sredstvima za zaštitu bilja.

Herbicidi GOAL EC ili GALIGAN (oksifluorfen) suzbijaju jednogodišnje širokolisne i neke travne korove. Primjenjuje se nakon nicanja luka i to:

  • 0,5 l/ha od faze 2 lista luka, dva puta svakih 10-15 dana
  • 0,75 l/ha od faze 3 lista luka, dva puta svakih 10-15 dana
  • 1,5 l/ha u fazi 3-4 lista luka

Širokolisne i neke travne korove u luku i češnjaku nakon sjetve, prije nicanja suzbijaju: AFALON DISPERZIJA (linuron; 1,35 l/ha) – rezidualni herbicid, perzistentan oko 4 mjeseca.

FILON 80 EC (prosulfokarb3-5 l/ha).

Uskolisne i neke širokolisne korove  suzbijaju  preparati na osnovi aktivne tvari pendimetalina:

STOMP 330 E, (luk, češnjak, 4-5 l/ha), nakon nicanja u stadiju  „biča“

STRONG EC (luk, 5 l/ha), PENDIGAN 330 EC (luk, 4 l/ha), PANIDA GRANDE EC (luk, 3,8 l/ha)- nakon sadnje  prije nicanja

Preparate koristiti prema preporukama proizvođača.

Voditi evidenciju  o tretiranjima u elektroničkom ili papirnatom obliku. U evidenciju  se upisuju najmanje slijedeći podaci: trgovački naziv sredstva za zaštitu bilja, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količina primjenjenog sredstva za zaštitu bilja (doza, koncentracija), veličina površine i tretirana kultura.

Praznu ambalažu sredstava za zaštitu bilja čuvati do organiziranog odvoza putem akcije Prateći list ili dostaviti u tvrtku CIAK, Andrije Hebranga 5, Vojnić.

dr.sc. Mirna Ceranić
e-mail: Mirna.Ceranic@savjetodavna.hr

 

 

Pripremi za ispis