Izložba starih sorata jabuka u Desiniću

Prema broju sakupljenih sorata vidjelo se da se u ovom kraju još uvijek njeguju tradicijski voćnjaci sa domaćim sortama. Budući da nije bilo moguće determinirati sve sorte, dokaz je to prirodnog bogatstva i bioraznolikosti kojom raspolažemo i koju moramo zaštititi.

jabuka1_3010.jpg

Službeno otvorenje izložbe bilo je u petak, 17. 10. 2014. koju je otvorio načelnik općine Desinić Zvonko Škreblin, a kao gosti pridružili su mu se načelnici općina Hum na Sutli i Kumrovec.

U sklopu otvorenja djelatnici Savjetodavne službe održali su stručna predavanja na temu Ekološka proizvodnja jabuka, Prerada voća i Aktualnosti vezane uz izravna plaćanja. Da su teme bile zanimljive vidjelo se iz broja postavljenih pitanja.

jabuka2_3010.jpg

U subotu i nedjelju održano je niz zanimljivih radionica, a ističemo i prikaz starinskog načina cijepljenja jabuka u organizaciji djelatnika Savjetodavne službe. U bogatom kulturno-zabavnom programu nastupili su učenici OŠ “Đuro Prejac“, Dječji vrtić „Tratinčica“, Desiničke mažoretkinje, KUD “Horvatska“, Srednjovjekovne plesačice “Družba Veronika Desinička“ te limena glazba “Karlo Lugarić“.

Po broju posjetitelja vidjelo se da vlada veliki interes za očuvanje naših tradicijskih voćnjaka, a ako je još to obavijeno velom tajne oko legende o Veroniki Desiničkoj.

Sanja Gregurić, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik

Sandra Majsec, dipl. ing. agr.
stručni savjetnik

Pripremi za ispis