Obavijest proizvođačima ječma o završnoj zaštiti klasja i vršnog lišća! 22.04.2014.

Ove smo sezone već tijekom mjeseca ožujka (6.3. 2014.) i početkom travnja (9.4. 2014.) proizvođače ozimog ječma obavještavali o optimalnim uvjetima za razvoj i prvim pojavama biljnih bolesti u poljima (Pyrenophora, Rynchosporium). Tijekom proteklih Uskršnjih blagdana usjevi ozimog ječma su klasali, a zdravstveno stanje vršnog lišća i klasja je bitno za količinu i kvalitetu uroda.

U razdoblju od 19.-22. travnja o.g. bilježimo vrlo povoljne uvjete za razvoj bolesti žitarica, pa ovom prilikom vlasnike ozimog ječma upozoravamo na optimalne rokove završnih mjera zaštite! Naime, od večernjih sati 19. travnja o.g. do sredine dana 21. travnja o.g. na većini lokaliteta u Međimurju je palo od 5,4 do 13 mm kiše, a vlaženje biljnih organa je trajalo od 1.205 do 2.375 minuta. U noći 21./22. travnja o.g. dodatno smo zabilježili grmljavinsko nevrijeme tijekom kojeg je kiša padala na svim lokalitetima u količinama od 7 do 20-tak mm (najviše je kiše palo u središnjem dijelu Županije). U jutarnjim satima 22. travnja o.g. bilježimo maglu, a meteorolozi ponovno nestabilno razdoblje s mogućim oborinama najavljuju u danima od 24.-26. travnja o.g.! Takvi uvjeti naročito pogoduju jačem razvoju biljnih bolesti u nezaštićenim usjevima ozimih žitarica. Naročito to vrijedi za usjeve koji se uzgajaju sjetvom sjemena iz vlastite reprodukcije ili na poljima zasijanim tzv. "farmerskim sjemenom".

Još krajem jeseni protekle 2013. godine na ozimom ječmu u središnjem dijelu Županije zabilježena je zaraza mrežastom (Pyrenophora terres) i sivom pjegavosti (Rynchosporium secalis). Što se bolesti žitarica javljaju u jačoj mjeri pri mlađim razvojnim stadijima kulture utjecaj na gubitak prinosa je veći. Daljnji razvoj bolesti ovisi o količinama i rasporedu oborina krajem mjeseca travnja i tijekom svibnja o.g.! Stoga ponovno obavještavamo proizvođače ozimog ječma koji još nisu suzbijali uzročnike biljnih bolesti da pregledaju zdravstveno stanje usjeva i po potrebi primijene neki od dopuštenih i dovoljno djelotvornih fungicida (vidi Tablicu 1.). Zbog ovogodišnje vrlo rane i jake pojave uzročnika biljnih bolesti na većini je polja zasijanih ozimim žitaricama bilo optimalno provesti barem dvije usmjerene zaštite fungicidima.

Na manjim je površinama moguće koristiti pripravak Falcon EC u količini 1 dcl/500 čhv.

 Tablica 1. Neki pripravci dopušteni u Republici Hrvatskoj za suzbijanje bolesti ječma (Pyrenophora, Rynchosporium):

Djelatna tvar
Pripravak
Primjena (lit./ha)
azoksistrobin
Amistar
0,5-0,8
azoksistrobin & ciprokonazol
Amistar Extra
0,6-0,8
epoksikonazol & karbendazim
Duett, Respect 250 SC
0,8-1,0
epoksikonazol & metiltiofanat
Duett Ultra
0,4-0,6
epoksikonazol & fenpropimorf
Opus Team
1,5
epoksikonazol & krezoksim-metil
Controlan
0,8-1,0
flutriafol
Impact, Takt SC
Impact 25 SC, Superpact SC
1,0
0,5
flutriafol & karbendazim
Superpact C, Impact C
1,2
metkonazol
Caramba SL
1,2-1,5
tebukonazol
Folicur EW 250, Foliar 250
0,5-1,5
tebukonazol & protiokonazol
Prosaro 250 EC
0,75-1,0
tebukonazol & spiroksamin & triadimenol
Falcon 460 EC
0,6
tebukonazol & karbendazim
Porto SC
1,5
trifloksistrobin & ciprokonazol
Sphere 535 SC
0,35
prokloraz
Sportak, Mirage 45 EC
1,0
piraklostrobin & epoksikonazol
Opera SE
1,25
 

Iskustva iz ranijih sezona pokazuju da vlažni i topliji meteorološki uvjeti krajem uvjeti krajem travnja i tijekom mjeseca svibnja omogućuju snažniju epifitociju bolesti lista, vlati i klasa ozimog ječma, pa na netretiranim parcelama očekujemo gubitak uroda 35-60 ili čak i više %. Moguće je istovremeno sa zaštitom usjeva ječma od gljivičnih bolesti koristiti i vodotopiva folijarna gnojiva za završnu prihranu preko lista, vlati i klasja usjeva.

 

Utrošiti 350-400 litara škropiva/ha. Navedeni pripravci imaju najčešće propisanu karencu u žitaricama od 35 do 42 dana.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis