Obavijest vinogradarima 18.04.2014.

Razvoj mladica vinove loze na području Osječko-baranjske županije različit je i ovisi nizu čimbenika. U prvom redu to ovisi o sortimentu, potom o lokaciji i položaju nasada te kondiciji pojedinog vinograda. Najčešća dužina mladica kod ranih sorti je oko 10 cm. Tijekom proteklog tjedna vrijeme je bilo često kišovito sa maksimalnim dnevnim temperaturama od oko 11 – 14C što je usporilo razvoj mladica, a i razvoj bolesti. Obzirom da se od ponedjeljka očekuje nekoliko sušnih dana sa dnevnim temperaturama od oko 20C u utorak 22. 04. savjetujem zaštitu vinograda protiv crne pjegavosti (Phomopsis viticola) i pepelnice (Uncinula necator).

Efikasnu zaštitu protiv navedenih bolesti možete postići korištenjem jednog od slijedećih pripravaka:

Protiv crne pjegavosti to su: Delan 700 WDG, Daconil 720 SC, Polyram DF, Mankozeb, Dithane M-45, Antracol WP 70 i sl. Navedeni pripravci efikasnu zaštitu pružaju i protiv plamenjače vinove loze.

Protiv pepelnice to su pripravci na bazi sumpora: Chromosul 80, Kumulus DF, Thiovit Jet, Kossan WG, Sulfolac 80 WG, Cosavet DF i sl. Navedeni pripravci dobro djeluju i na smanjenje populacije loznih grinja ako ih ima na trsu.

Radi što bolje efikasnosti korištenih pripravaka na patogene savjetuje se i korištenje okvašivača, penetratora i aktivatora pod nazivom Inex. Isti vrlo efikasno suzbija pojavu pjene.

Korištena sredstva obavezno koristiti u količinama i na način naveden u uputama o korištenju. Obavezno vodite i evidenciju o prskanju te ekološki zbrinite ambalažu prema zakonskim odredbama.

 

mr. sc. Ivica Lovrinčević
e-mail:
Ivica.Lovrincevic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis