Obavijest proizvođačima jabuka i krušaka 17.04.2014.

U proteklih sedam dana prevladavalo je promijenjivo vrijeme s učestalim oborinama. Agroklimatske stanice su, ovisno o lokalitetu, zabilježile od 15 do 20 litara kiše po kvadratnom metru te uvjete za laku infekciju uzročnikom krastavosti (Venturia inaequalis) 15. travnja. Nestabilno vrijeme očekujemo i u narednom razdoblju pa voćarima preporučamo da čim vremenski uvjeti dozvole obave zaštitu primjenom sistemičnog i kontaktnog fungicida iz preporuke od 10. travnja.

Tijekom toplih i sunčanih dana u protekla dva tjedna trajao je let i odlaganje jaja moljca minera kružnih mina no zbog zahlađenja u proteklom tjednu još uvijek nismo pronašli prve mine. Kada završi cvatnja jabuka potrebno je obaviti zaštitu nekim od biotehničkih insekticida Rimon 10 EC*, Insegar 25 WP, Nomolt** ili Runner 240 EC.

*sredstvu je ukinuta registracija, a krajnji rok za prodaju i primjenu zaliha je 30.6.2014.

** sredstvu je ukinuta registracija, a krajnji rok za prodaju i primjenu zaliha je 1.1.2015.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja gospodarite u skladu sa zakonom! 

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@savjetodavna.hr

 

Pripremi za ispis