Obavijest voćarima! 02.04.2014.

Koštićave voćke nakon cvatnje ,a prije najavljenih oborina treba preventivno zaštititi od infekcije uzročnikom šupljikavosti i kozičavosti lista  jednim od pripravaka prema dozvolama na pojedinim kulturama:

Trgovački naziv
kultura
bolest
Merpan 50 WP,Captan WP 50,Captan 50,Stoper
Koštićavo voće
šljiva
Šupljikavost lista
Narančasta pjegavost
Dithane M-45,Pinozeb M-45,Star 80 WP,Caiman WP,Cadillac 80
Critox MZ 80
Dithane DG Neotec
Šljiva,trešnja,višnja
 
šljiva
Trešnja,višnja
Narančasta pjegavost
Kozičavost
kozičavost
kozičavost
 

Nasadi višnje i trešnje nalaze se u fenofazi pune cvatnje te im za vlažna vremena još prijeti infekcija uzročnikom paleži cvjetova i izboja (Monilia laxa) . Zaštitu je moguće napraviti jednim od pripravaka: Signum, Chorus 75 WG, Switch 62,5 WG Teldor 500 SC

Nasade redovito pregledavati na prisutnost lisnih uši i po potrebi uključiti insekticid, prednost dati selektivnom aficidu Teppeki 500 WG. Vremenske prilike pogoduju razvoju crvenog pauka, za zaštitu od istog moguće je koristiti neki od akaricida : Zoom 11 SC ili Envidor SC 240.

Sve kemijske mjere u voćnjaku provoditi u vrijeme kad pčele ne lete i voditi računa da je cvjetni uzrast pokošen.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH. Zaštitu napraviti prema uputama na etiketi sredstva za zaštitu bilja. Sukladno Zakonu o održivoj uporabi pesticida NN 14/14 svako tretiranje evidentirati, a ambalažu zbrinuti na propisan način!

 Ivana Tomac Talajić dipl.ing.agr.
E-mail:Ivana.Tomac.Talajic@savjetodavna.hr

 

Pripremi za ispis