U Varaždinu održana 4. Izložba bučinog ulja Sjeverozapadne Hrvatske

Izložba bučinog ulja postaje prepoznatljiva i doprinosi poboljšanju kvalitete bučinog ulja ali i povećanju konzumacije kao vrijednog prehrambenog proizvoda. Nakon uvodnih i pozdravnih riječi predstavnika županije uslijedilo je predstavljanje rezultata provedenih analiza.
Uzorke su ocijenili stručnjaci s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, na temelju kemijske i senzorske analize. Kemijska analiza je uključivala udio slobodnih masnih kiselina, peroksidni broj i sastav masnih kiselina, dok je senzorski ocijenjena boja, bistroća, miris i okus. Sudionici Izložbe kao i ostali proizvođači zainteresirani za ovu proizvodnju prisustvovali su predavanju dr. sc. Sandre Neđeral i dr. sc. Klare Klarić s PBF-a iz Zagreba, na temu: „Senzorska svojstva bučinog ulja“. U sklopu izložbe provedeno je ocjenjivanje svih dostavljenih uzoraka ulja. Ocjenjivanje je provedeno u dvije kategorije ulja: nerafinirano – proizvedeno na tradicionalan način uz prženje tijesta bučinih koštica, i hladno prešano ulje kod kojeg se moraju poštivati ograničenja vezana za temperaturu u postupku prerade. U prvoj kategoriji zlatnu medalju za svoje ulje dobili su: OPG Ivanuša, OPG Gorup, OPG Županić, Uslužna uljara Ivanuša i OPG Bunjevac, dok je za hladno prešano ulje zlatnu medalju osvojio OPG Just. Na izložbi se moglo degustirati i usporediti svih 30 uzoraka ulja uz bogatu gastronomsku ponudu proizvoda sa bučinim uljem.
Zaključeno je da rezultati analiza svih uzoraka ukazuju na vrlo dobru kvalitetu ulja. Održavanje ove izložbe kao i dobiveni rezultati provedenih analiza, dokaz su da naši poljoprivredni proizvođači proizvode sve kvalitetnije i ukusnije bučino ulje. Bučino ulje sve više dobiva na važnosti zbog povoljnih učinaka na zdravlje i vitalnost ljudskog organizma, te zauzima zasluženo mjesto na stolovima ljubitelja dobre i zdrave hrane. Porastom potražnje za ovom vrijednom prehrambenom namirnicom, kroz postizanje dobre kvalitete otvaraju se nove mogućnjosti za proširenje proizvodnje, i jači gospodarski razvoj ali i konkurentnost OPG-a u Hrvatskoj.

Jelena Stipetić, dipl. ing. agr.
poljoprivredna savjetnica
 
Mara Bogović, mag. ing. agr.
rukovoditeljica Podružnice
 

Pripremi za ispis