Zajednički projekt podizanja proizvodnje i prerade lješnjaka na daruvarskom području OPG-a Gospodarstvo Moulis i Savjetodavne službe u završnoj je fazi




Prikaz rezidbe održan je na mladom nasadu lijeske OPG-a Vlade Bistrović, a izuzetno kvalitetno ju je i ove godine odradio dr.sc. Predrag Vujević, uvaženi stručnjak iz Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo koji je doktorirao na lijesci. Uz bogato stručno znanje dr. Vujević posjeduje i neprocjenjivo praktično iskustvo stečeno na plantažama bivšeg PPK.  „Orahovica“ te na Zavodu za sjemenarstvo i rasadničarstvo u Osijeku, pa je u Daruvaru na ovim edukacijama uvijek rado viđen i vrlo cijenjen.

image003.jpg

Edukacija proizvođača lijeske dio je zajedničkog projekta podizanja plantaža lijeske na širem daruvarskom području koji od 2000. godine (kada su krenuli prvi poticaji za podizanje novih nasada) provodi OPG „Gospodarstvo Moulis“ i djelatnici ureda Savjetodavne Službe u Daruvaru uz pomoć kolega i stručnjaka iz Podružnice Bjelovarsko-bilogorske županije.

U okviru ovog projekta „Gospodarstvo Moulis“ je 2004. godine registriralo rasadnik za proizvodnju sadnica lijeske, a Savjetodavna služba je pomogla reklamom, animiranjem i edukacijom proizvođača. Zajedničkim i timskim radom ovih 10 godina postignuti su veliki rezultati u povećanju površina pod nasadom ove kulture, a značajno je podignuta i razina znanja ovdašnjih proizvođača. Tako su površine sa nekadašnjih 3 ha amaterskih nasada (prvi nasad na ovom području podiglo je „Gospodarstvo Moulis“ 1985. godine), na širem području grada Daruvara porasle do gotovo 450 ha novo podignutih nasada, te oko još 100 ha nasada podignutih u široj okolici (Grubišno Polje i Garešnica).

Trenutno je na području Bjelovarsko-bilogorske županije podignuto oko 650 ha nasada lješnjaka, a ovom proizvodnjom se trenutno bavi više od 100 poljoprivrednih proizvođača.

Uz izuzetno pogodne pedološke i klimatske uvjete za navedenu proizvodnju, ova voćna vrsta sa visokokvalitetnim plodovima, pogodnim za razne namjene odabrana je i zbog toga što se njeni proizvodi nakon sušenja mogu uz minimalne troškove dugo i kvalitetno čuvati i plasirati na tržište kad postignu najpovoljniju cijenu.

Dostupnost sadnica, stručna pomoć, edukacije i reklama koju su odradila sredstva javnog priopćavanja, posebno HTV-Studio Bjelovar koji je stalno pratio i prati i sada i ovaj projekt i njegove nositelje, dovela su do toga da je daruvarsko područje postalo središte proizvodnje lijeske u Republici Hrvatskoj, a Bjelovarsko-bilogorska županija prva u državi po površinama podignutih nasada lijeske.

image006.jpg

Na širem daruvarskom području najveće podignute površine od 90 ha trenutno ima „Gospodarstvo Moulis“ ( radi se o kvalitetnim i odlično održavanim ekološkim nasadima), postoje još dva proizvođača sa preko 50 ha podignutih nasada, postoji nekoliko proizvođača sa površinama većim od 10 ha, a najveći je broj onih koji imaju od 1-5 ha zasađenih površina.

S obzirom da je većina nasada zasađena u razdoblju od 2006.-2009. godine sa uzgojnim oblikom stablo, veliki broj plantaža došao je i dolazi u rod i počinje davati ozbiljnije urode. Plasman do sada proizvedenih lješnjaka prema izjavama proizvođača nije bio upitan, jer se radi o vrlo kvalitetnom, krupnom lješnjaku, uglavnom sorte istarski duguljasti koji se do sada lako plasirao na tržištu, a plasirali su ga sami proizvođači.

Dolaskom sve većeg broja plantaža i površina pod nasadima u rod, počela se nabavljati mehanizacija za berbu, pa je tako nabavljeno nekoliko vučenih berača, a i pojavila se potreba za kvalitetnim strojevima koji bi drobili i čistili ubrane plodove.

I ovdje je kao i u mnogo životnih situacija došla do izražaja pamet, znanje, snalažljivost i upornost našeg hrvatskog čovjeka. Sami proizvođači su uz pomoć prijatelja da izbjegnu kupovinu skupih uvoznih strojeva počeli proizvoditi ručno rađene strojeve za kalibriranje, drobljenje i čišćenje jezgre.

Najjednostavniji i trenutno najkvalitetniji ručno rađeni stroj (koji se razmontiran može prevesti u prtljažniku automobila) za sve tri namjene napravljen je u okolici Daruvara. Stroj kalibrira (6 frakcija), drobi i čisti 60-70 kg jezgre na sat a cijena mu je nevjerojatnih 1000 Eura (8.000 kn sa dodatkom ciklona).

image007.jpg

Ovakva jeftina a kvalitetna rješenja odlična su za manje proizvođače do 5 ha koji imaju vlastito tržište, no pošto se već ove godine na širem daruvarskom području očekuje proizvodnja od preko 100 tona lješnjaka u ljusci „Gospodarstvo Moulis“ krenulo je u završnu fazu ovoga projekta, u okviru koje je prošlog mjeseca navedenom gospodarstvu (nakon gotovo dvije godine strpljivog rada i prikupljanja dokumentacije), preko Privredne banke Zagreb, a iz kreditne linije HBOR-a odobren kredit u iznosu 2.900.000 kn.

Kredit je namijenjen za kupovinu hale, strojeva i opreme za održavanje nasada, te opreme za sušenje i strojeva za drobljenje, čišćenje i pakiranje lješnjaka čime bi se pokrenula otkupna stanica i proizvodni-prerađivački centar.

Kredit još mora proći proceduru u HBOR-u i HAMAG-u, a „Gospodarstvo Moulis“ nestrpljivo čeka i objavljivanje Natječaja za potpore iz mjera ruralnog razvoja na koji se namjerava prijaviti, i dobiti potporu.

Na ovaj način proizvodni ciklus će se pravovremeno i konačno zatvoriti što je bio i cilj projekta.

Rezultat projekta (koji se uskoro očekuje) je uz podignute nasade lijeske koje održavaju stručni i educirani proizvođači i stanica za otkup proizvodnih viškova svih proizvođača, te proizvodno-prerađivački centar.

Otkupljeni, osušeni i prerađeni lješnjak zajedno sa lješnjakom proizvedenim na vlastitim plantažama „Gospodarstvo Moulis“ planira plasirati na tržište, a dolaskom sve većeg broja plantaža u rod, namjerava se stvorit količina proizvedenog lješnjaka dostatna za plasman i na inozemno tržište, posebno tržište sjeverno europskih i skandinavskih zemalja gdje za tim proizvodom postoji velika potražnja. Uz otkup proizvedenih viškova lješnjaka, navedeno gospodarstvo  u budućnosti planira i otkup oraha, kojeg je samo na širem području grada Daruvara posađeno preko 100 ha.

Ovom završnom fazom zajednički i uspješan projekt (koji je odradio vrijedan i uspješan poduzetnik sa svojom obitelji u suradnji sa strukom i stručnom Službom) ne namjerava se završiti, nego poslužiti kao inicijativa i impuls za pokretanje novog sa ciljem da se postojeće površine pod lješnjakom još više povećaju, a postojeći i novi proizvođači motiviraju na ekonomskim i tržišnim osnovama za novu sadnju ove vrijedne i izuzetno zahvalne voćne vrste.




Savjetodavna služba
Vlado Bistrović, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis