Obavijest proizvođačima ozimih žitarica 11.03.2014.

Tijekom jeseni, zajedno s ozimim žitaricama, niću i korovi. Od širokolisnih korova su to kamilica, jarmen, mišjakinja, priljepača, mrtva kopriva, čestoslavica, divlji mak i pastirska torbica, a od korovnih trava slakoperka, ljulj, mišji repak i divlja zob. Korovi prezime zajedno s ozimim žitaricama i konkurenti su im za hranjiva, svjetlo, vodu i prostor te je preporučljivo provesti zaštitu herbicidima u najranijim stadijima razvoja.

Poljoprivrednici koji tijekom jesni nisu stigli obaviti tretiranje herbicidima mogu do stadija punog busanja pšenice i ječma koristiti herbicide Tena, Dicuran Forte, Hrbafleks, Arrat, Lintur 70 WG, Logran 20 WG. Do stadija drugog koljenca može se primijeniti herbicid Grodyl.

U usjevima zakorovljenim slakoperkom, mišljim repkom i divljom zobi može se sve do pojave zastavice koristiti herbicid Axial 50 EC. Za proširenje spektra djelovanja na širokolisne korove može mu se dodati Logran 20 WG, no tada je rok primjene najkasnije do kraja busanja!

S obzirom da je na dosta parcela s ozimim žitaricama stajala voda valja napomenuti da primjena herbicida nije preporučljiva na usjevima u stresu.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja gospodarite u skaldu sa zakonom!

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
e-mail:
Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis