Zimska proizvodnja u dolini Neretve

Nakon završetka berbe, pristupiti će se obradi tla i pripremama za sadnju sljedećih kultura. Vrlo često se tu radi o izmjeni kupusnjača i lubenica tijekom jedne proizvodne godine.

kupus_mijic_11_3.jpg

Berba salate u zaštićenim prostorima u dolini Neretve također je pri kraju. Ova proizvodna sezona „zimske“ salate bila je iznadprosječno topla, u prvom dijelu suha, a u drugom dijelu izrazito vlažna. Drugi dio sezone s mnogo kiše i bez sunca pogodovalo je razvoju bolesti, posebno na manje otpornim sortama, iako proizvođači većinom biraju novije sorte, većih otpornosti. U zimskom plasteničkom uzgoju u dolini Neretve najveći dio proizvodnje je kristal tip salate, ponešto i puter tip salate, dok se pomalo javlja interes i za drugim vrstama salata, budući da se primjećuje trend potražnje takvih.

Ove sezone cijene salate bile su čak i rekordno niske za ovaj dio godine, a kretale su se od 2.5 kn/kg – 6.0 kn/kg (cijena pri komadnom otkupu je bila 1.0 – 1.4 kn/kom). Prosjek otkupne cijene bio je negdje oko 3.5 kn/kg, što je za zimski period proizvodnje prilično niska cijena. Računa se da je u ovom dijelu godine ubrano 1600-1700 tona salate.

Nakon berbe i uklanjanja ostataka pristupiti će se obradi tla, te pripremama za proljetnu sadnju, najčešće plodovitog povrća; rajčica, krastavaca i paprika. Poljoprivrednici koji u svojim objektima imaju u pripravnosti sustav grijanja, započinju sadnju već u prvoj polovici ožujka, te u većini plastenika sadnja se obavi do oko polovice travnja.

Budući da su izostale niske zimske temperature, izražena je bojazan od proljetnog mraza i niskih temperatura u ovom dijelu godine. To bi se zasigurno najviše osjetilo na voćarskim kulturama. Neretvanski poljoprivrednici, ali i ostali poljoprivrednici u Dalmaciji, mogu se samo nadati da će ih obići ovaj scenarij.

Ante Mijić, dipl. ing. agr
poljoprivredni savjetnik

Pripremi za ispis