Održana V manifestacija – Maslinova ulja hrvatskog juga

Sam program manifestacije standardno počinje terenskim dijelom gdje se u maslinicima odigrava učionica na otvorenom pri čemu maslinari proširuju svoja znanja o obavljanju maslinarske agrotehnika. Za razliku od prethodne dvije godine kada su se učionice odigravale u maslinicima iz kojih su dolazila pobjednička ulja manifestacija, ovaj put je izabran jedan maslinik u Zatonu, koji se pokazao odličnim za ispunjenje spomenute zadaće. Posebno je bio idealan za prikaz rezidbe maslina, kako za sanitarnu rezidbu u cilju pomlađivanja stabala tako i za klasičnu rezidbu formiranih rodnih stabala. Naravno, i ove godine su radionicu održali djelatnici Savjetodavne službe.

Potom se kasno popodnevni i večernji dio manifestacije odvijao u kongresnoj dvorani spomenutog hotela s pripadajućim prostorom ispred dvorane. Nakon pozdravnih riječi uzvanika i svečanog otvaranja manifestacije, slijedila su stručna predavanja djelatnika Savjetodavne službe koja su po komentarima prisutnih (oko 120 sudionika) interpretirali istima interesantne i aktualne teme. Antun Kotlar, rukovoditelj podružnice Dubrovačko–neretvanske županije, slikovito je i sadržajno objasnio svu problematiku vezanu uz štetnost i kontrolu maslinova svrdlaša. Marijo Car, viši stručni savjetnik, se osvrnuo na najčešće greške koje se događaju u obavljanju pojedinih agrotehničkih zahvata dok je Žarko Kovačić, rukovoditelj područnog ureda jadranske Hrvatske, upoznao maslinare s provedbom Održive uporabe pesticida te prezentirao modele obnove maslina. Stručni dio programa završen je prezentacijom rezultata ovogodišnjeg takmičarskog dijela manifestacije od strane Sande Desnice, voditeljice laboratorija Zavoda za mediteranske kulture Dubrovnik. Pri tome je istaknuto kako se teška i bremenita prošlogodišnja maslinarska godina odrazila ne samo na broj pristiglih uzoraka ulja već i na njihovu kakvoću što se manifestiralo nešto slabijim kemijskim parametrima i intenzitetima poželjnih svojstava ekstra djevičanskih maslinovih ulja promatrajući ih u prosjeku. Usprkos, nepovoljnim okolnostima, ipak je 20 uzoraka od njih 31 zavrijedilo priznanje „Zlato juga“ koja se dodjeljuje najboljim uljima za kakvoću, a koje je pak u rangu vrijednosti zlatne medalje koja se dodjeljuje za maslinova ulja na dosta renomiranijim i većim manifestacijama kao što je Noćnjak. Pored spomenutih priznanja, četirima najboljim maslinarima još su dodijeljene posebne nagrade.

masline_11_3.jpg

Stoga je svakako najiščekivaniji trenutak za maslinare bila dodjela priznanja za njihova ulja. Tako je treće mjesto osvojio prošlogodišnji pobjednik Vlaho Mihatović iz Konavala za ulje od oblice, nagrada za drugo mjesto je također otišla u Konavle i to maslinaru Vlahu Caputu za njegovo višesortno ulje, prvo mjesto osvojio je Marko Grego iz Orebića na Pelješcu za ulje od oblice dok je apsolutni pobjednik, prvak ovogodišnje manifestacije maslinar Tonći Moretić iz Gromače za sortno ulje od Uljarice. Ovdje je interesantno spomenuti kako je dotičnom maslinaru ovo druga pobjeda na manifestaciji. Prvi put pobjedu je odnio sa uljem od sorte murgulja (buhara) što samo potvrđuje bogatstvo hrvatskog juga visoko vrijednim autohtonim sortama i uljima (oblica, dubrovačka bjelica, crnica, lastovka, murgulja, uljarica), a što opet daje zadaću i struci i maslinarima da ustraju u postizanju najboljih rezultata kako bi mogli biti konkurentni na tržištu. Time je ova manifestacija ispunila svoju zadaću i kandidaturu da postane jedna lijepa maslinarska tradicija na krajnjem jugu Lijepe naše.

Na koncu je uslijedila degustacija 4 najbolja ulje te ugodno druženje sudionika manifestacije uz večeru i glazbu u prelijepom prostoru hotela Radisson.

S obzirom na sve nedaće koje su pratile maslinare prethodne godine, organizatori manifestacije mogu biti izrazito zadovoljni njenom provedbom i sadržajem. Dapače, čak su se čuli komentari pojedinih sudionika manifestacije kako je prema svemu navedenom možda bila i najbolja do sada održana manifestacija „Maslinova ulja hrvatskoga juga“.

Marijo Car, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik

 

Pripremi za ispis