Bagrem zagorskih brega

Organizatori izložbe bili su Krapinsko-zagorska županija, Savez pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije i Grad Pregrada. Partneri izložbe bili su HGK-županijska komora Krapina, Poljoprivredna savjetodavna služba i Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije, a  medijski pokrovitelji Radio Kaj i Zagorski list.

med_3.jpg

Godinama kako se organizira ovo natjecanje interes za pčelarstvo sve je veći, a najbolji su pokazatelj odaziv na izložbu i šampionske titule naših pčelara na domaćim i stranim natjecanjima. Uvod u izložbu bila su dva predavanja: „Dobra veterinarska praksa u pčelinjaku“ koje je održao Zlatko Tomljenović, dr. vet. med., iz Poljoprivredne savjetodavne službe, i predstavljanje zajedničkog žiga „Bagrem zagorskih brega“ koje je održao mr. sc. Luka Čuljak, pročelnik u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Senzorsko ocjenjivanje meda te analizu na Agronomskom fakultetu prošlo je 114 uzoraka koji su ocjenjeni je sa 43 zlatna odličja, 55 srebrnih i 16 brončanih. Ukupno je sudjelovalo 85 pčelara koji su izložili med bagrema, kestena, livade, cvjetni med i medljikovac.

med_2_1.jpg

Ove godine šampion izložbe je Josip Krog iz Štuparja s bagremovim medom i ocjenom od 20 bodova. Drugo mjesto osvojio je Denis Galina iz Konjščine i treće mjesto osvojio je Petar Bračević iz Slatine Svedruške, oba medom od bagrema.

Izvrsni rezultati ocjenjivanja rezultat su pozitivnog djelovanja svih aktera u županiji te posebnog truda i iskrenosti pčelarki i pčelara, koji su ovu vrijednu i traženu namirnicu učinili prepoznatljivim i jedinstvenim proizvodom na tržištu.

Nenad Kantoci, dipl. ing. agr.,
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis