Obavijest proizvođačima ozimih žitarica! 23.10.2013.

Ozime žitarice zakorovljuju vrste koje prezimljuju s usjevom ozimih žitarica, a podijeljeni su u  dvije skupine:

a)      Širokolisni korovi s vrstama: priljepača, divlji mak, mišjakinja, jarmen, mrtva kopriva, čestoslavica, maćuhica, pastirska torbica i

b)      uskolisni ili travni korovi koji većinom niču u jesen: slakoperka (paulj) vrlo čest korov posljednjih godina u usjevima pšenice), divlja zob, vlasnjača (Poa), mišji repak.

Jedna od mogućnosti suzbijanja korova u ozimim žitaricama je u jesen nakon sjetve, a prije nicanja i u tom periodu herbicid svoju djelotvornost u tlu zadržava do proljeća. Obzirom da se herbicid primjenjuje na „golo“ tlo kada još ne znamo koji će korovi biti prisutni treba primijeniti herbicid širokog spektra djelovanja koji djeluje na travne i širokolisne korove.

Prema prognozama meteorologa i dalje će prevladavati toplo i sunčano vrijeme s povremenim oborinama koje pogoduje rastu i razvoju usjeva, a za isto tako za  porastu navedenih korova.

Herbicidi koji se imaju dozvolu u RH za primjenu u ovom periodu su: Cougar, Tornado, Tena, Legato plus, Herbaflex  te kombinacija sredstava Logran 20 WG + Filon 80 EC.

Navedena sredstva mogu se primjeniti i nakon nicanja usjeva, u fazi 2-3 razvijena lista.

Tretiranja upisati u evidencijsku listu o uporabi sredstva za zaštitu bilja prema Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN.142/12, članak 30. stavak 3).

 Vesna Bradić, dipl.ing.agr.
Vesna.Bradic@savjetodavna.hr.

Pripremi za ispis