Počela berba začinske paprike

 

paprika1.jpg paprika2.jpg

Podsjetnik na vremenske uvjete koji su pratili ovogodišnju proizvodnju začinske paprike. Početak vegetacijske sezone, pa sve do 20. lipnja obilježilo je hladno i kišovito vrijeme, što je uvjetovalo kasniju sadnju/sjetvu u odnosu na optimalne rokove. Osim navedenog, vremenski uvjeti praćeni izmjenom sunčanih razdoblja prijepodne s kišama u poslijepodnevnim satima, kao i hladnim noćima, stvorili su idealne uvjete za razvoj bolesti, a što je otežalo samu proizvodnju. Potom se vrijeme stabiliziralo, biljke su se počele razvijati i formirati plodove, ali ne zadugo jer nastupilo je razdoblje velikih vrućina, sa temperaturama i do +40oC što je utjecalo na pojavu ožegotina plodova.

paprika3.jpg paprika4.jpg

Dodatni problem bila je pojava skakavaca koji su činili štetu izgrizanjem mladih vrhova plodova i cvjetova. Mali savjet koji je učinkovit i pomaže u suzbijanju najezde skakavaca je staviti u redove nasada paprike posudice sa naftom. Miris nafte odbojan je za skakavce.

Što trebamo znati kod berbe?

Berbu paprike treba uraditi po sunčanom vremenu, poslije rose, nikada poslije kiše, jer se vlažni plodovi lako zagrijavaju, što može uzrokovati pojavu plijesni i truleži. Pri berbi treba biti osobito pažljiv, jer se grane lako lome. Berba paprike je probirna i treba se obavljati više puta.

paprika5.jpg paprika6.jpg

Svaka berba ujedno zahtjeva i prebiranje, jer se bere samo tehnološki zrela paprika, koja treba biti jednako crvene boje duž cijelog ploda. Plodovi koji imaju na sebi tamno smeđih ili zelenkastih crta ne bi se smjeli brati, jer su takvi plodovi nedozreli (kad se plod razreže iznutra je zelen). Nedozreli plodovi utječu na lošu kvalitetu mljevene paprike koja poprima gorak ukus i nema svojstvenu crvenu boju.

paprika7.jpg paprika8.jpg

                                      paprika za berbu                   nedovoljno zrela paprika

Ovisno o vremenskim uvjetima, druga i svaka sljedeća berba obavlja se sedam do deset dana poslije prethodne.

Priprema paprike za sušenje

Poslije berbe paprika se stavlja na dozrijevanje (uvenuće) okvirno sedam do deset dana. Dozrijevanje se treba vršiti na prozračnom mjestu i ne direktno izloženom suncu. Postoje u praksi različiti načini:

1. Nizanje i vješanje oko kuće ispod nadstrešnice

paprika9.jpg paprika10.jpg

2. Stavljanje u mrežaste vreće

paprika11.jpg

3. Slaganje u zamračenim i prozračnim prostorijama (plastenik prekrivenim svjetlosno nepropusnom folijom) na specijalno pripremljenim policama.

paprika12.jpg paprika13.jpg

Sušenje paprike

Radi dobivanja kvalitetne mljevene paprike sušenje se obavlja na tradicionalan način. Nakon dozrijevanja (kada paprika uvene) skida se peteljka i istodobno sa vrši samo brisanje pomoću bijelih platnenih krpa ili rukavica.

paprika14.jpg paprika15.jpg

Tako pripremljena paprika stavlja se na sušenje. Tijekom sušenja u prostoriji je potrebno održavati temperaturu od +40oC do +50oC, tijekom 24 sata. Prostorija mora biti opremljena i sustavom za ventilaciju kako bi se tijekom sušenja sva vlaga izvela iz prostorije. Sušenje traje od osam do deset dana. Nakon sušenja dobiven je polu proizvod.

paprika16.jpg paprika17.jpg

Što s paprikom nakon sušenja?

Pravilno osušena paprika treba biti tanka kao papir, ujedno lomljiva i hrskava. Slijedi prebiranje, odbacivanje oštećenih te lomljenje (drobljenje) paprika na manje komade. Tako izlomljena paprika, ako se ne melje isti dan, odlaže se u papirnate vreće i skladišti u toploj prostoriji, maksimalno dva dana.

Mljevenje paprike

Zadnja operacija u tehnologiji proizvodnje začinske paprike jest mljevenje. Mljevenje se obavlja mlinom sa sitom promjera otvora na situ od 1,5 mm, najmanje dva puta. Prije ponavljanja postupka mljevenja, paprika se mora ohladiti. Provjerom kvalitete mljevenja između prstiju ne smijemo osjetiti grube čestice.

Postupak mljevenja možemo ponoviti i treći put, ali se u tom slučaju može dogoditi da mljevena paprika zagori, što znatno smanjuje kvalitetu čak do toga da ona više nije za plasman na tržište.

Samljevenu papriku stavljamo u plastične ili emajlirane zdjele (veće), ostavljamo par dana u tamnoj prostoriji i povremeno promiješamo, kako bi paprika dobila svoju karakterističnu crvenu boju. Poslije toga slijedi pakiranje mljevene paprike u različitu ambalažu.

U tekstu je opisan tradicionalan i danas još uvijek primjenjiv postupak dobivanja mljevene začinske paprike na području Baranje. To su nas naučili naši djedovi, bake i roditelji. Sve više mladih, koji su puzali i prohodali u redovima povrća, nastavljaju ovu proizvodnju i tako čuvaju tradiciju ovog ruralnog prostora, ali i djeluju u pravcu ekonomskog i svekolikog gospodarskog razvoja svoga kraja, između Drave i Dunava.

Judita Gerber, mag. ing. agr., poljoprivredna savjetnica
Ruža Skenderović, dipl. ing. agr., poljoprivredna savjetnica
Pripremi za ispis