Uputa vlasnicima plantažnih nasada jabuka i krušaka 01.06.2012.

Od posljednje preporučene zaštite nasada jabuka i krušaka proteklo je 8 dana, tijekom kojih smo zabilježili uglavnom toplo i sparno razdoblje, lokalno su oborine bilježene skoro svakog dana ali u vrlo različitim količinama! Tako je zadnjih 7 dana najviše kiše palo u središnjem dijelu Županije (na mjernim lokalitetima Belica i Orehovica oko 10 mm), a na ostalim mjernim lokalitetima od 4 do 6 mm.
Ipak, jučer u ranim popodnevnim satima područje grada Mursko Središće je zahvatilo grmljavinsko nevrijeme s tučom, pa je u kratkom razdoblju na zapadnom ulazu u naselje Peklenica izmjeren tučonosni pljusak sa 38 mm oborina! Moguće oborine su najavljene i tijekom današnjeg dana, a najviše kiše očekujemo početkom idućeg tjedna (4.6. 2012.), prema najavama meteorologa novih 16 do 20 mm!

U takvim uvjetima ponovno bilježimo optimalne uvjete za primarni i sekundarni razvoj najvažnijih bolesti jabuka, krastavosti (Venturia) i pepelnice (Podosphaera), te bakterijske paleži (Erwinia)! Stoga vlasnicima plantažnih nasada jabuka i krušaka preporučujemo redovito pregledavati zdravstveno stanje voćaka, a nakon oborina provoditi zaštitu nasada. Vlasnicima plantažnih nasada kojima je od zadnjeg tretiranja prošlo 6 ili više dana svakako prije obilnijih oborina koje su najavljene za 4. lipnja o.g. preporučujemo obaviti preventivno i po potrebi kurativno tretiranje.
Suma prosječnih dnevnih temperatura mjerena od kalendarskog početka ove godine u zadnjim danima mjeseca svibnja je bila veća od 1.250°C, pa smatramo da je iz zimskih plodišta u proteklom travanjskom i svibanjskom razdoblju oslobođena većina infektivnih askospora – značajnih za primarne zaraze jabuka uzročnikom krastavosti (Venturina).

Stoga su u narednom razdoblju važne preventivne zaštite plodova u nasadima gdje nisu zabilježene veće štete od travanjskog i svibanjskog smrzavanja. Izbor pripravaka (fungicida) je naveden u protekloj uputi. U nasadima oštećenim tučom u naknadno saniranje štete uključiti pripravke iz skupine ftalimida (kaptan, folpet) sukladno njihovim uputama i ograničenjima.

U proteklog smo zaštiti preporučili završno tretirati prezimljujuću populaciju moljca kružnih mina i prvu generaciju uzročnika crvljivosti plodova – jabučnog i breskvinog savijača, pa trenutno primjena insekticida u nasadima nije potrebna!

Česte oborine ne pogoduju naglom i brzom jačanju populacije crvenog voćnog pauka, a sredinom lipnja sa sparinom i porastom temperatura očekujemo množenje jabučne zelene uši (Aphis pomi) i moguće jabučne krvave uši (Eriosoma lanigerum) – naročito u nasadima gdje nije kvalitetno suzbijana prezimljujuća populacija.

 

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.ing.agr.
e-mail:
milorad.subic@komora.hr

Pripremi za ispis