Novo proširenje registracija herbicidima za suzbijanje korova u uljnim tikvama 02.05.2012.

Meteorološki su uvjeti tijekom prve dvije i pol dekade mjeseca travnja 2012. godine bili prohladni, vjetroviti i povremeno kišoviti, ali je posljednjih četiri dana obilježilo iznadprosječno vruće i sunčano razdoblje s temperaturama zraka iznad 27°C. U takvim je uvjetima sjetva uljnih tikvi u Međimurju obavljena u proteklim danima! Meteorolozi u narednih nekoliko dana najavljuju mogućnost manjih količina oborina, pa je u takvim je uvjetima moguće obaviti osnovno suzbijanje korova primjenom zemljišnih herbicida u usjevu uljnih tikva nakon sjetve a prije nicanja.

Budući da u našoj zemlji sve do sredine protekle godine nismo imali službeno registriranih herbicida za suzbijanje korova u uljnim tikvama, na zahtjev Udruge proizvođača bučinog ulja Ministarstvo poljoprivrede je temeljem Članka 32. stavka 3. Zakona o sredstvima za zaštitu bilja izdalo izvanrednu dozvolu za promet neregistriranog sredstva za pripravke Stomp Aqua CS (d.t. pendimetalin) i Centium CS (d.t. klomazon).

Pripravak Stomp Aqua CS se koristi nakon sjetve a prije nicanja kulture u količini 3,5 lit./ha protiv jednogodišnjih uskolisnih i nekih jednogodišnjih širokolisnih korova, ali smo primijenjen sa štitnicima između redova uljne tikve, pa se umjesto njega može koristiti selektivniji herbicid Dual Gold 960 EC u količini 1-1,25 lit./ha. Pripravak Centium CS se koristi nakon sjetve a prije nicanja kulture u količini 0,25 lit./ha protiv jednogodišnjih širokolisnih i nekih uskolisnih korova.

Nakon nicanja uljnih tikva mogu se protiv travnih korova (npr. protiv kostrve – Echinochloa crus galli) koristiti još pripravci Leopard 5 EC u količini 1-1,25 lit./ha ili Focus Ultra (čitaj fokus ultra) EC u količini 1,5 lit./ha.

Pripravci Dual Gold 960 EC, Lepoard EC i Focus Ultra (čitaj fokus ultra) su dopuštenje za primjenu u uljim tikvama dobili od sredine protekle godine temeljem "Naputka za podnošenje zahtjeva za izdavanje dozvole pri proširenju primjene sredstva za zaštitu bilja na male kulture i/ili male namjene".

 

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.ing.agr.
e-mail:Milorad.Subic@komora.hr

Pripremi za ispis