Dani meda u Topuskom

Postav izložbeno-prodajnog dijela priredili su pčelari Sisačko-moslavačke županije sa 16 štandova, predstavivši tako široku paletu proizvoda koji se mogu dobiti izravno iz košnice i proizvode dobivene na bazi osnovnih proizvoda.

Osim pčelara, na izložbenom su dijelu sudjelovali i proizvođači pčelarske opreme, prvenstveno košnica i jedan izlagač ostale opreme. 

topusko1.jpg

Na ocjenjivanju meda sudjelovalo je 70 uzoraka koji su ocijenjeni kao brončani, srebrni i zlatni, te je proglašen i šampion: med gospodina Sertića iz Siska, koji je prikupio najviše bodova. Prema riječima struke med pčelara Sisačko-moslavačke županije svake je godine sve kvalitetniji, a te riječi potvrđuju sve brojnijim zlatnim plaketama za svoj med.

Osim kemijske i peludne analize meda, koja je provedena na Agronomskom fakultetu, provedena je i organoleptička analiza meda od kestena. 

U sklopu manifestacije u večernjim je satima održan „Pčelarski bal“ na kojem su ministar i županica pčelarima dodijelili priznanja i prigodne poklone na osnovi rezultata ocijenjenog meda.  

U sklopu manifestacije održan je i radni sastanak s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom, županicom Sisačko-moslavačke županije Marinom Lovrić Merzel i pročelnikom Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Sisačko-moslavačke županije mr. sc. Zoranom Vasićem. Na sastanku je ministar nazočne upoznao s trenutnim stanjem u poljoprivredi i najavio mjere koje će Ministarstvo provesti u idućem razdoblju. Na sastanku je bilo najviše pčelara pa im se ministar i obratio samo riječima pohvale kako za same pčelare tako i za vodstvo, odnosno Hrvatski pčelarski savez.

Mr. sc. Zoran Vasić i županica Marina Lovrić Merzel istaknuli su važnost pčelarstva i ostale poljoprivredne proizvodnje u Sisačko-moslavačkoj županiji te naveli niz mjera i projekata kojima županija potpomaže poljoprivrednu proizvodnju i čine je još boljom i uspješnijom. 

Na stručnom znanstvenom skupu predavanja su održali: 

1. Pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Sisačko-moslavačke županije mr. sc. Zoran Vasić,

2. Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Martin Kranjec,

3. Dr. sc. Maja Dražić ispred Hrvatske poljoprivredne agencije,

4. Zlatko Tomljanović, dr.vet.med. stručni savjetnik za stočarstvo-pčelarstvo u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, Javnoj poljoprivrednoj savjetodavnoj službi,

5. Prim. mr. sc. Josip Lončar,

6. Igor Petrović, dipl.ing.agr. stručni suradnik za stočarstvo u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, Javnoj poljoprivrednoj savjetodavnoj službi,

7. Prof. dr. Nikola Kezić s Agronomskog fakulteta iz Zagreba,

8. Gordana Hegić, mag.ing.agr.  

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Sisačko-moslavačke županije, mr. sc. Zoran Vasić, koji je dao iscrpan pregled modela potpore u poljoprivredi na razini županije s naglaskom na poticaje u pčelarstvu. Pčelari Sisačko-moslavačke županije mogu koristiti 5 mjera potpora, što je u 2011. iskoristilo 44 pčelara koji su na taj način ostvarili potporu od 177.292 kn, odnosno uložili su u pčelarsku proizvodnju 802.000 kn. Pročelnik Vasić pohvalio je dosadašnju dobru suradnju sa pčelarima i uvjeren je u nastavak suradnje. 

Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Martin Kranjec govorio je o važnosti uloge Pčelarskog saveza u poljoprivrednoj politici te je istaknuo važnost da se 130 udruga nalazi pod istim krovom i da sudjeluje u kreiranju poljoprivredne politike koja se odnosi na pčelarstvo. Dosad je najveća dobivena borba bila ona za prodaju meda „na kućnom pragu“, no preostalo je još da se učini mnogo toga, kao što je borba za povratak pčelara u sustav plavog dizela, kao i dovršetak poslova na katastru pčelinjih paša. Stoga je bitno da pčelari budu jedinstveni. Predsjednik Kranjec najavio je i nastavak aktivnosti i provedbe poticanja pčelarstva prema Nacionalnom programu za 2012. godinu. Najavljen je i sastanak vezan za zaštitu pčela od utjecaja pesticida. 

Dr. sc. Maja Dražić, u ime Hrvatske poljoprivredne agencije, u svojem je izlaganju istaknula važnost kontrole kvalitete meda te upoznala nazočne s mogućnošću provedbe analize u Laboratoriju za kontrolu kvalitete meda u Križevcima. Istaknuta je uloga i utjecaj tehnologije pčelarenja, opisan je način pripreme pčelinje zajednice, zatim odabir položaja na pčelinjoj paši, zdravlje i sam postupak vrcanja, kao i postupanje medom tijekom skladištenja i pripreme za tržište na kvalitetu meda. 

Zlatko Tomljanović, dr.vet.med. stručni savjetnik za stočarstvo-pčelarstvo u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, Javnoj poljoprivrednoj savjetodavnoj službi dao je pregled pčelarstva u Hrvatskoj u odnosu na EU, odnosno opisao je strahove pčelara te odgovorio na pitanja pčelara vezana uz skori ulazak u EU. Naglasio je i važnost bolje suradnje pčelara i veterinara radi istog cilja, a to je poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite pčelinjih zajednica. U ostvarenju cilja pčelari bi se trebali pridržavati naputaka navedenih u dobroj pčelarskoj praksi, kao i veterinari za koje je pripremljena dobra veterinarska praksa u pčelarstvu.  

Prim. mr. sc. Josip Lončar u svojem je izlaganju o apiterapiji, u prvom redu namijenjenom gostima, ali i pčelarima, iznio rezultate o učincima pčelinjih proizvoda na zdravlje ljudi, kako u najranijoj dobi života tako i u trećoj dobi. 

Igor Petrović, dipl.ing.agr. stručni suradnik za stočarstvo u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, Javnoj poljoprivrednoj savjetodavnoj službi, iznio je predavanje na temu „Profitabilno pčelarenje“ te je dao jasan prikaz same tehnologije pčelarenje, investicije i marketinga kroz sezonu i, na taj način, ostvarivanje profitabilnog pčelarenja. 

Prof. dr. Nikola Kezić s Agronomskog fakulteta iz Zagreba održao je također predavanje vrlo zanimljivo gostima i pčelarima te na jednostavan način opisao dobivanje meda, bilo nektarnog ili medljike, te važnosti pčela u oprašivanju. U sklopu predavanja priredio je nazočnima degustaciju meda od kestena, karakterističnog za područje Petrove i Zrinske gore. 

Gordana Hegić, mag.ing.agr. održala je predavanje o medu u kozmetičke svrhe i istaknula mogućnosti primjene pčelinjih proizvoda u pripremi pripravaka za njegu te su dane i recepture za izradu jednostavnih pripravaka. 

Područni odjel HPK Sisačko-moslavačke županije
Igor Petrović, dipl. ing. agr., stručni suradnik za stočarstvo
 
 
Pripremi za ispis