Međunarodna manifestacija maslinara Mediterana Maslina Split 2012.

Sve okupljene maslinare i goste pozdravio je Sinaj Bulinbašić, predsjednik Saveza maslinara i uljara Splitsko-dalmatinske županije te je zahvalio svim partnerima manifestacije, među kojima i Hrvatskoj poljoprivrednoj komori – JPSSS. Naglasio je da je samoj manifestaciji prethodilo ocjenjivanje 620 uzoraka maslinova ulja pristiglih iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske, BiH, Albanije, Grčke, Španjolske, Turske i Malte. Organoleptičko i kemijsko ocjenjivanje kvalitete maslinovog ulja proveli su stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Splitu.   

Maslina2012.jpg

U ime pokrovitelja manifestaciju je otvorio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i tom prigodom istaknuo da treba poboljšati organizirani pristup maslinara tržištu EU-a, kada Hrvatska za godinu i pol postane članica Unije, te unaprijediti prodaju maslinova ulja, kao dijela turističke ponude. Ministar Tihomir Jakovina i zamjenik župana Luka Brčić nakon otvaranja manifestacije dodijelili su više godišnjih nagrada, odnosno povelja, zaslužnima za razvoj maslinarstva, među kojima je bio i naš kolega Bernard Bokšić, viši stručni savjetnik u ispostavi Makarska. Program manifestacije nastavljen je kroz dva stručna skupa posvećena maslinarstvu: Konvencionalno maslinarstvo i Ekološko maslinarstvo, a naši kolege mr. sc. Marija Ševar i mr. sc. Stanislav Štambuk bili su moderatori na tim stručnim skupovima. Stručnjaci iz raznih znanstvenih područja vrlo su kvalitetno obradili razne teme vezane za uzgoj maslina i važnost kvalitete proizvedenog maslinova ulja, s naglaskom na pripremu maslinara za pristupanje u EU. Među brojnim izlaganjima ističemo izlaganja savjetnika Javne poljoprivredne savjetodavne službe:

          Dobri poljoprivredni i okolišni uvjeti u masliniku – Žarko Kovačić, dipl. ing.;

          Prednosti ekološkog maslinarstva – mr. sc. Marija Ševar;

          Morfološka svojstva ploda sorte Leccino različitih klimatskih područja i utjecaj na kvalitetu ulja – mr. sc. Stanislav Štambuk.

Prvi dan manifestacija je završila svečanom večerom i proglašenjem pobjednika u kvaliteti maslinovog ulja, gdje je podijeljeno ukupno 550 medalja i plaketa. Najviše nagrađenih maslinovih ulja došlo je iz Istre i Slovenije, a najboljim od najboljih proglašeno je maslinovo ulje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Flego iz Pazina. Plaketu Premium šampion Masline Split 2012. pobjednicima uručio je u ime Hrvatske poljoprivredne komore Radoslav Bobanović, predsjednik Odbora za mediteransko voćarstvo.

Drugog dana manifestacije organiziran je izlet za maslinare u maslinik OPG-a Bože Burazina iz Omiša, gdje su kolege Ž. Kovačić i S. Štambuk demonstrirali rezidbu maslina oštećenih u nedavnom nevremenu. Druženje maslinara sudionika Masline Split 2012. završeno je posjetom uljari Orgula u Marušićima kod Omiša. 

                                                          Područni odjel HPK-a Splitsko-dalmatinske županije
                                                                                  Danica Tadin, dipl. ing. agr., rukovoditeljica
 
Pripremi za ispis