Obavijest voćarima

Jabuke se nalaze u punoj cvatnji, a neke sorte već i pri karju cvatnje. Za idući tjedan najavljene su oborine, stoga je  potrebno pratiti vremensku prognozu i prije kiše provesti zaštitu fungicidima od infekcije fuzikladijem (Venturia spp.).  Poželjno je kombinirati pripravke  kurativnog (Score 250 EC, Difcor, Argo EC, Difenzione, Sercadis plus) i preventivnog (Delan 700 WDG, Delan pro, Dynamo i dr.) djelovanja. Pripravke preventivnog djelovanja dodajemo sistemiku radi produženja perioda zaštite biljnih organa.

Za zaštitu od pepelnice (Podosphaera leucotricha) koristiti Luna expirience ili Stroby WG.

Za vrijeme cvatnje jabuka zabranjeno je koristiti insekticide.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)

Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida  propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine.

Na isti rok dužni su čuvati i račune od kupljenih pesticida.

Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način, možete je predati u C.I.A.K. d.o.o. ( Gubaševo  47 c) svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

                                                                

       Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.

                                                                                                  E-mail: sanja.greguric@mps.hr

Pripremi za ispis