Upozorenje proizvođačima pšenice

Na području Virovitičko-podravske županije , utvrđeno je da su neke  sorte pšenice  u fazi  klasanja ili početka cvatnje. Bolesti klasa koje se javljaju uzrokuju  gljivice iz roda  Fusarium i Microdochium. Narednih dana potrebno pratiti razvoj usjeva i provesti tretiranje u potrebnom momentu!

Čete bolesti na listu koje se javljaju jesu Septoria , Puccinia , Blumeria i  Rhynchosporium. Obavještavamo poljoprivrednike da pregledaju usjeve i ovisno o razvojnoj fazi izvrše zaštitu zajedno protiv bolesti klasa  jer ovo je najvažnija zaštita pšenice  o kojoj ovisi prinos i kakvoća uroda.

Fungicidi dozvoljeni za tu namjenu :  Elatus era, Magnello, Ascra Xpro, Revycare, Caramba, Prosaro 250 EC, Falcon Forte, Amistar 250 SC,  i dr. drugi dozvoljeni  registrirani na https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb

Također , za one koji nisu izvršili suzbijanje žitnog balca preporuka je izvršiti zaštitu . Čini štetu  izgrizanjem uskih pruga u lišću-vidljive bijele pruge, najviše štete čine listu zastavičaru važnom za nalijevanje zrna! Suzbijanje se vrši nekim od insekticida registriranih za primjenu. Suzbijanje se vrši nekim od registriranih insekticida dozvoljenih na stranici  https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb    (rezistentnost na određene djelatne tvari provjeriti na https://rezistentnost-szb.hr/stetnici/agronomija/zitni-balac  ).

 Upućujem na novi  Zakon o održivoj uporabi pesticida NN 46/2022 (15.04.2022): obveza vođenja evidencija i čuvanja računa za kupljene pesticide na razdoblje od 3 godine, te dodatna zaštita pčela i divljih oprašivača-ako se obavlja tretiranje pesticidom opasnim za pčele, profesionalni proizvođači moraju prije obavijestiti Hrvatski pčelarski savez i povjerenike za izvođenje evidencije pčelara i pčelinjaka te katastra pčelinjih paša po županijama i pčelarskim udrugama u propisanom roku.

Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr.,

e-mail :Ana.Marija.Cajkulic@mps.hr

Pripremi za ispis