Obavijest proizvođačima jezgričavog voća

Nasadi jabuka u u fazi pune cvatnje. Nasade je potrebno zaštitit od infekcije čađavom krastavošću (Venturia ineaqualis).

Za idući tjedan najavljene su oborine, stoga je  potrebno pratiti vremensku prognozu i prije kiše provesti zaštitu fungicidima od infekcije fuzikladijem ( Venturia spp.). Potrebno je koristiti pripravke preventivnog djelovanja (Captan WP 50, Delan 700 WDG, Alcoban, Dynamo i drugi), a samo u slučaju da prije kiše niste stigli provesti potrebnu preventivnu zaštitu, nakon kiše je, radi moguće ostvarene infekcije, potrebno kombinirati pripravke  kurativnog (Difcor,  Domark 40 ME, Score 250 EC, Argo, Chorus 50 WG, Sercadis plus, Savial forte, i drugi) i preventivnog djelovanja (Captan WP 50, Delan 700 WDG, Alcoban, Dynamo i drugi).

U nasadima u kojima je prisutna pepelnica u ranijim godinama mogu se upotrijebiti sredstva koja djeluju na obje bolesti kao što su: Luna experience, Stroby  WG, Quimera  ili Sugoby.

Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) svaki profesionalni korisnik obvezan je čuvati i voditi evidenciju o uporabi pesticida na razdoblje od tri godine kao i račune za kupljene pesticide.

Pripravke koristite prema uputama proizvođača ili prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Ambalažu  je potrebno propisno zbrinuti.

 

                                                                                         Sanja Mastelić-Ivić, dipl.ing.agr

                                                                                         sanja.mastelic-ivic@mps.hr

Pripremi za ispis