Obavijest vinogradarima

U nasadima vinove loze u proteklih tjedan dana bilježimo intenzivan porast mladica osobito na osunčanim položajima i ranijim sortama,  njihova dužina u prosjeku  je 15 – 20 cm te su vidljivi i formirani grozdići. Ovakav intenzivan razvoj mladica potaknut je visokim temperaturama zraka čije su maksimalne vrijednosti bile i do 29C, te dovoljna količinom vlage u tlu.

U uvjetima brzog porasta mladica štete od   uzročnika akarinoze (Calepitrimerus vitis) i erinoza loze (Eriophyes vitis)  koje su prezimile unutar pupa su manje.

Međutim, pozornost treba posvetiti vinogradima u kojima su grinje bile značajniji problem proteklih godina i na osjetljivijim sortama (graševina, sauvignon, zeleni silvanac, rajnski rizling, portugizac). Obilaskom vinograda Grada Zagreba i Zagrebačke županije  na pojedinim lokalitetnima s  navedenim sortama uočen je slabiji početni porast.

Za smanjenje populacije lozinih grinja preporučamo uporabu pripravaka na osnovi sumpora.

Učinkovito djelovanje pripravaka na osnovi sumpora temperature zraka moraju biti iznad 15 C, optimalno 18 C u vrijeme tretiranja,  a nakon tretiranja nekoliko dana treba proći bez padalina.

Tijekom mjeseca travnja zaštita vinove loze usmjerena je na suzbijanje gljivičnog oboljenja crna pjegavost vinove (Phomopsis viticola) koja je prisutna u svim nasadima. U ovom periodu oslobađanje spora iz plodnih tijela koja su vidljiva kao crne točkice na rozgvi vrlo je intenzivno.  Zaraze s navedenom bolesti se ostvaruju za vrijeme kišnog perioda kada su biljni organi vlažni.

Obzirom da meteorolozi najavljuju nove oborine početkom narednog tjedna preporučamo obaviti preventivnu zaštitu vinograda dan/dva prije kiše jednim od fungicida:

Delan PRO, Polyram DF, Solofol, Universalis.

Pripravku Polyram registracija važi do 28.5.2024., a krajnji rok za primjenu zaliha je 28.11.2024. godine.

Toplo vrijeme pogoduje jačanju infektivnog potencijala pepelnicom vinove loze (Erysiphe necator). Stoga upozoravamo vinogradare na važnost pravovremenog tretiranja. Za suzbijanje pepelnice predlažemo primjenu fungicida na bazi sumpora. U vinogradima gdje je proteklih sezona zabilježena jaka zaraza pepelnicom može se koristiti  pripravak Karathane Gold.

Obzirom da je tijekom 2023. godine značajni problem u svim vinogradima bila  plamenjača vinove loze (Plasmopara viticola ) infekcijski potencijal ove gljivične bolesti vrlo je visok! Navedeni fungicidi za suzbijanje crne pjegavosti pružaju i preventivnu zaštitu protiv plamenjače  vinove loze!

Obzirom na fenofazu loze i količine najavljenih oborina postoji mogućnost za  prve primarne infekcije s plamenjačom vinove loze.

 

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja (SZB), potrebno je primjenjivati sukladno uputama na etiketi. Ambalažni otpad potrebno je propisno zbrinjavati te voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja. Prije svake primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu, preporuča se  redovito praćenje web-aplikacije Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), Ministarstva poljoprivrede radi moguće promjene u registraciji SZB (https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/). Sukladno Zakonu o održivoj uporabi pesticida  NN 46/22 (članak 73) profesionalni korisnik sredstava za zaštitu bilja obavezan je voditi i čuvati evidenciju o uporabi pesticida na razdoblje od tri godine, uključujući i  račune za kupljene pesticide.

 

                                                                                                                 Aleksandra Radić dipl.ing

                                                                                                                 e-mail: aleksandra.radic@mps.hr

 

 

Pripremi za ispis