Obavijest vinogradarima

Ovisno o položaju i sortimentu imamo vinovu lozu koja je u fazi razvoja mladica veličine od 5-15 cm.

Stoga je potrebno provesti zaštitu protiv crne pjegavosti. Za zaštitu od crne pjegavosti (Phomopsis viticola) na vinovoj lozi dozvoljeni su preparati: Polyram DF (registracija važi do 28.05.2024., krajnji rok za prodaju zaliha je 28.08.2024., dok je krajnji rok za primjenu zaliha 28.11.2024.), Delan Pro, Solofol i dr.

Zaštitu je potrebno obaviti barem dva dana prije najavljenih oborina.

Kako bi se smanjila populacija lozinih grinja, uzročnika akarinoze (Calepitrimerus vitis) i erinoze (Eriophyes vitis) koje rade štete već u pupu preporuča se primjena sumpornih pripravaka – COSAVET DF, CHROMOSUL 80, KALINOSUL 80 WG, KOSSAN WG, SUMPOR SC-80, THIOVIT JET, SUMPOR WG-80 i dr. Za dobro djelovanje sumpornih pripravaka potrebna je temperatura zraka iznad 15ᴼC.

Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) svaki profesionalni korisnik obvezan je čuvati i voditi evidenciju o uporabi pesticida na razdoblje od tri godine kao i račune za kupljene pesticide.

Pripravke koristite prema uputama proizvođača ili prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Ambalažu  je potrebno propisno zbrinuti.

 

Zrinka Večerić, mag.ing.fitomedicine

zrinka.veceric@mps.hr

Pripremi za ispis