Obavijest voćarima

Tijekom protekle večeri i noći na području Zagrebačke županije i Grada Zagreba ovisno o lokalitetu palo je od 10 do 20 l kiše po četvornom metru što je uzrokovalo pojavu infekcije krastavosti jabuke i kruške (Venturia inaequalis).

Preporuča se voćarima čim vremenski uvjeti budu povoljni da zaštite svoje nasade jabuke i kruške pripravcima Pyrus SC ili  Scala u kombinaciji sa Delan 700 WDG ili Delan pro radi produženog preventivnom djelovanja. Ili možete koristiti samo pripravak Faban koji uz slabo kurativno ima i preventivno djelovanje.

U voćnjacima jabuka gdje je prethodnih godina zabilježen jak napad pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha) preporuča se primjena pripravaka na bazi sumpora: Cosavet DF, Chromosul 80, Thiovit jet, Kumulus DF, Kalinosul 80 WG, Kossan WG, Sulfolac 80 WG, Sumpor SC-80 ili dr.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj adresi: https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida. Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

Božena Dežđek, dipl. ing. zaštite bilja

e-mail: bozena.dezdjek@mps.hr

Pripremi za ispis