Obavijest proizvođačima jabuka i krušaka

Nasadi jabuka su u fazi roza balona do otvaranja cvjetova ovisno o lokaciji i sorti. Kruške su u punom cvatu.

Prema prognozi, u iduća dva dana se očekuju oborine kao i  u dane početka idućeg tjedna. Stabilno i sunčano očekuje se u dane vikenda te u ostatku idućeg tjedna.

Preventivnu zaštitu od čađave krastavosti (Venturia inequalis) na jabuci i na kruški (Venturia pyrina) potrebno je obaviti prije najavljenih oborina. Preporučamo primijeniti neki od dozvoljenih pripravaka:

Delan 700 WDG,  Pro Alcoban, Dynamo,  Sugoby,  Quimera, Luna care, Decibel max (primijeniti od pune cvatnje do pred početak zriobe), Karbicure, Revyona,  Ditoflo 700 WG, Vacciplant, Scala, Chorus 75 WG (dozvoljen samo za jabuku), Chorus 50 WG.

U ovoj fazi vegetacije je potrebno pratiti prisutnost jabučne krvave uši (Eriosoma lanigerum). Ona se zadržava uglavnom u donjem dijelu stabla i u slučaju prisutnosti velikog broja jedinki i nedostatka prirodnih neprijatelja, može nanijeti velike štete.

Također je važno pratiti prisutnost savijača pupova, lisnih uši i crvenog voćnog pauka.

Ako su u voćnjaku prisutne kalifornijske štitaste uši (Quadraspidiotus perniciosus Comst.)

potrebno je primijeniti Movento.

Insekticide ne primjenjivati u fazi cvatnje.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)

Prema novom Zakonu o održivoj uporabi pesticida ( NN 46/2022), članku 73., stavku 8. propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine. Na isti rok dužni su čuvati i račune od kupljenih pesticida.

 

Sanja Mastelić-Ivić, dipl.ing.agr.

Sanja.mastelic-ivic@mps.hr

Pripremi za ispis