Obavijest proizvođačima koštičavog voća

Šljivine osice su jedan od najznačajnijih problema u nasadima šljive jer uslijed napada može doći do potpunog opadanja plodića. Let žute i crne šljivine osice (Hoplocampa flava, Hoplocampa minuta) pratimo postavljanjem bijelih ljepljivih ploča. Kritičnim ulovom smatra se više od 20 osica po ploči.

Tek kada se šljive nalaze u fazi otpadanja latica tada se može ići u tretiranje. Dozvolu za suzbijanje šljivinih osica imaju: Mospilan 20 SG ili Decis 2,5 EC. Tretiranje jednim od navedenih insekticida treba provesti u doba dana kada pčele ne lete, s time da je obavezno pokošen cvjetni pojas.

Za zaštitu šljiva protiv bolesti nakon cvatnje mogu se koristiti fungicidi Kastor, Captan WP 50 ili Futura 50.

U nasadima koštičavog voća koje se nalazi u fazi završetka cvatnje potrebno je izvršiti tretiranje protiv uzročnika paleži i sušenja cvata i rodnih grančica (Monilinia laxa) jednim od slijedećih sredstava za zaštitu bilja: Signum, Switch 62, Difcor, Chorus 50 WG  ili dr.

VAŽNO: Prilikom odabira sredstva zaštite bilja za tretiranje koštićavog voća obavezno provjeriti da li je sredstvo registrirano za tu kulturu.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj adresi: https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida. Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

Božena Dežđek, dipl. ing. zaštite bilja

e-mail: bozena.dezdjek@mps.hr

Pripremi za ispis