Obavijest proizvođačima koštičavog voća

Prema vremenskoj prognozi za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije u narednim danima očekuju se oborine koje mogu pogodovati razvoju bolesti na koštičavom voću. Preporuča se vlasnicima nasada koštičavog voća da ponove zaštitu protiv uzročnika kovrčavosti lista (Taphrina deformans) i uzročnika bolesti paleži cvijeta i sušenja izboja (Monilinia laxa).

U nasadima breskve i nektarine gdje još nije započela cvatnja potrebno je izvršiti tretiranje protiv uzročnika kovrčavosti lista (Taphrina deformans) jednim od pripravaka na bazi aktivnih tvari: dodina (Chromodin S-65), cirama (Ziram 76 WG), difenkonazola (Difcor), kaptana (Scab 480 SC) i dr.

U nasadima breskve i nektarine gdje je započela cvatnje potrebno je uz kovrčavost lista izvršiti tretiranje i protiv uzročnika bolesti paleži cvijeta i sušenja izboja (Monilinia laxa). U takvim nasadima prednost dati pripravku Nativo 75 WG koji se koristi za suzbijanje obje navedene bolesti.

Za ostalo koštićavo voće koje se nalazi u fazi cvatnje potrebno je ponoviti tretiranje protiv uzročnika paleži cvijeta i sušenja izboja (Monilinia laxa) jednim od pripravaka na bazi aktivnih tvari: ciprodinil (Chorus 50 WG), difenkonazol (Difcor), ciprodinil +fludioksonil (Switch 62,5 WG), tebukonazol + trifloksistrobin (Natino 75 WG) i dr.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida. Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

Božena Dežđek, dipl. ing. zaštite bilja

e-mail: bozena.dezdjek@mps.hr

 

Pripremi za ispis