Održano 21. natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije

U subotu, 26. kolovoza 2023. godine, u Koprivničkom Ivancu, u poslovnoj zoni k.o. Koprivnički Ivanec  održano je 21. županijsko natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije. Natjecanje je organizirala Udruga orača Koprivničko-križevačke županije, a suorganizaciju i značajnu financijsku potporu pružila je kao i svake godine Koprivničko-križevačka županija, zatim općina Koprivnički Ivanec kao domaćin te Ministarstvo poljoprivrede. Partner ovogodišnjeg natjecanja bila je tvrtka Podravka d.d.

Natjecanje je otvorio župan Darko Koren. Podršku natjecateljima pružili su državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak sa suradnicima, župan Darko Koren sa suradnicima, načelnik Općine Koprivnički Ivanec Zoran Vrabelj, načelnik Općine Gola Stjepan Milinković, članica Uprave tvrtke Podravka d.d. Ljiljana Šapina i direktor Sektora poljoprivrede Dalibor Kezele, dekanica Veleučilišta u Križevcima Marcela Andreata – Koren, predsjednik Udruge orača Koprivničko-križevačke županije Darko Novotni te ostali članovi Udruge, članovi Županijske skupštine, predstavnici sponzora i brojni posjetitelji.

Ukupno je ove godine na natjecanju sudjelovalo 13 orača u tri kategorije, 6 u kategoriji premetnjaka, 5 u kategoriji ravnjaka i 2 u kategoriji „old-timera“. Certificirani sudci koji su ocjenjivali vještinu oranja na ovom natjecanju iz susjednih su županija: Virovitičko-podravske Karlovačke, Krapinsko-zagorske te Međimurske županije. Zbroj svih elemenata natjecateljskog oranja u konačnici je dao niže navedene rezultate. Tri najuspješnija orača u kategoriji plugova premetnjaka su:

  1. Josip Martinović iz Štaglinca
  2. Tomislav Nemec iz Kamešnice
  3. Josip Pantelić iz Ferdinandovca,

a natjecali su se i Josip Stankir, Igor Jakopović te Mateo Stanešić.

U kategoriji plugova ravnjaka najbolje su orali:

  1. Saša Višak iz Kamenice
  2. Matija Konjačić iz Marinovca
  3. Mladen Crnčić iz Gornje Glogovnice,

a sudjelovali su Kristijan Sučić i Marijan Stanešić.

Već četvrtu godinu za redom na natjecanju orača Koprivničko-križevačke županije sudjeluju i „olt-timeri“. Ove godine prvo mjesto osvojio je Mateo Rac iz Križevaca, a drugoplasnirani je Blaž Tomijek iz Križevačkog Ivanca. Ovo je natjecanje bilo spoj mladosti i iskustva: najmlađi natjecatelj ima 18 godina i učenik je Srednje gospodarske škole u Križevcima, a najstariji 65 godina. Već iskusnim natjecateljima oračima pridružili su se i natjecatelji koji su ove godine po prvi puta sudjelovali na natjecanju.

Pobjednici ovogodišnjeg natjecanja iskusni su i uspješni orači Koprivničko-križevačke županije. Saša Višak je kao najbolji orač u kategoriji plug ravnjak u Republici Hrvatskoj tri puta predstavljao našu domovinu na svjetskim natjecanjima u oranju (2016. godine u Engleskoj, 2017. godine u Keniji te 2019. u Americi), a ove će godine kao prošlogodišnji pobjednik na državnom natjecanju u oranju koje je održano u Prelogu, predstavljati Republiku Hrvatsku na 68. svjetskom natjecanju u oranju u Latviji koje će se održati 13. i 14. listopada. Josip Martinović počeo se natjecati u oranju još kao maloljetni učenik. Ovo mu je šesta po redu pobjeda na županijskim natjecanjima u kategoriji plug premetnjak. Josip Martinović predstavljat će našu Županiju na 19. državnom natjecanju u oranju koje će se održati u Istarskoj županiji 29. i 30. rujna, u Poreču. Drugoplasirani natjecatelj u kategoriji plug ravnjak, koji je ujedno i najmlađi ovogodišnji natjecatelj na županijskom natjecanju, Matija Konjačić iz Marinovca predstavljat će našu Županiju u Istri (jer prvoplasirani Saša Višak sudjeluje na svjetskom natjecanju).

Hvala svim sponzorima koji su se odazvali pozivu te pomogli financijski ili nagradom iz svog proizvodnog programa i time omogućili da niti jedan natjecatelj s ovog natjecanja „ne ode praznih ruku“. Fond nagrada je bio bogat: Koprivničko-križevačka županija je novčanim bonovima nagradila prva tri najbolja natjecatelja u kategoriji pluga ravnjaka i premetnjaka: u vrijednosti 330,00 € (prvoplasirani), 200,00 € (drugoplasirani) i 133,00 € (trećeplasirani) iz obje kategorije te poklon paketom prva tri najbolja orača u svim kategorijama. Svi natjecatelji, bez obzira na plasman primili su neku od nagrada koje su donirali brojni sponzori: Agronom d.o.o., Axereal Croatia d.o.o., AUTO MOTO KLUB KRIŽEVCI, Bayer d.o.o. Hrvatska, Bc Institut d.d., Chromos Agro d.o.o.,Corteva Agriscience Croatia d.o.o., Gospodarski list d.d., KTC d.d., KWS Sjeme d.o.o., Mauthner d.o.o., Općina Koprivnički Ivanec, Podravka d.d. Koprivnica, Poljocentar d.o.o., Poljoprivredni Institut Osijek, RWA Hrvatska d.o.o., Syngenta Hrvatska, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Zeleni hit d.o.o. i Žitni terminal d.o.o. Dodijeljene su i posebne nagrade – najmlađem i najstarijem natjecatelju, natjecatelju koji je najudaljeniji u odnosu na natjecateljsku parcelu te oračima koji su pomogli u pripremi parcele za natjecanje.

Hvala članovima Udruge orača koji su pomogli prilikom organizacije natjecanja i učenicima Srednje gospodarske škole Križevci koji su sudjelovali u izmjeri i pripremi natjecateljske parcele, Gastro timu tvrtki Podravka d.d. Koprivnica te predstavnicima medija.

Nagrade sponzora i priznanja dodijeli su državni tajnik Tugomir Majdak, načelnik općine Koprivnički Ivanec, Zoran Vrabelj, dekanica Veleučilišta u Križevcima, Marcela Andreata – Koren te predsjednik Udruge orača Darko Novotni. Voditeljica manifestacije 21. natjecanje u oranju Koprivničko-križevačke županije bila je Tatjana Martinović iz Ministarstva poljoprivrede Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede.

 

mr. sc. Tatjana Martinović

 

Izvor fotografija:

Koprivničko-križevačka županija,

Članovi Udruge orača Koprivničko-križevačke županije i

Tatjana Martinović

Pripremi za ispis