Obavijest proizvođačima oraha

Tijekom srpnja u kontinentalnom djelu Republike Hrvatske započinje let odraslih oblika orahove muhe (Rhagoletis completa). Muha je crvenkastosmeđe boje, duljine 4-8 mm, sa žutom glavom i zelenim očima, a na prsištu se nalazi dobro uočljiv trokutasti štitić žute boje. Muha je prepoznatljiva po tri tamne pruge na krilima od kojih jedna ima oblik slova V. Štete prave ličinke. One su bijele bez nogu, hrane se lupinom oraha koja trune. Plodovi posmeđe i propadaju. Ima jednu generaciju godišnje.

U RH nema registriranih sredstava za suzbijanje ovog štetnika, ali se za suzbijanje preporuča postavljanje većeg broja žutih ljepljivih ploča na početku leta muhe, kako bi se ulovom odraslih muha spriječilo odlaganje jaja i štete od ličinki.

U nasadima oraha štete tijekom vegetacije rade lisne uši, te jabučni i kestenov savijač. Za suzbijanje navedenih štetnika registrirani su insekticidi: DECIS 100 EC, SCATTO, ROTOR SUPER, DEMETRINA 25 EC sa karencom 30 dana.

Za suzbijanje jabučnog savijača registrirani su CARPOVIRUSINE EVO 2 ( K- 3 dana), LASER (K-7 dana), CORAGEN 20 SC, VOLIAM (K-21 dan).

 

Za suzbijanje lisnih i štitastih uši može se primijeniti pripravak MOVENTO. Karenca je 14 dana.

 

Preparate primijeniti prema preporukama proizvođača.

 

dr.sc. Mirna Ceranić
e-mail: Mirna.Ceranic@mps.hr

Pripremi za ispis