Obavijest proizvođačima koštičavog voća

U idućim danima očekujemo  nestabilno vrijeme s padalinama. U nasadima koštičvog voća u kojima nisu provedene zaštitne mjere prije oborina treba provesti tretiranja protiv kozičavosti lista (Blumeria japii), šupljikavosti lista (Stigmina carpophila) ,narančaste pjegavosti (Polysrigma rubrum), pepelnica na breskvi  (Podosphaera pannosa var. Pannosa) na breskvi

Za zaštitu od šupljikavosti lista (Stigmina carpophila) na koštičavom voću – izuzev višnje  može se koristiti Captan WP i Kastor., Delan 700 WDG je dozvoljen na trešnji, marelici, breskvi i nektarini; Merpan 80 WDG je dozvoljen na višnji i marelici.

Protiv pepelnice na breskvi (Podosphaera pannosa var. Pannosa) se može koristiti Luna experience, Nativo 75 WG, Embrelia, Revyona i Domark ME.

Za zaštitu od kozičavosti (Blumeria japii) dozvoljeni su na višnji – Chromodin S – 65, Syllit 544 SC i Luna experience; na trešnji su dozvoljeni – Chromodin S-65, Syllit 544 SC, Luna experience i Delan 700 WDG.

U nasadima šljiva protiv narančaste pjegavosti (Polystigma rubrum) se može tretirati s: Futura 5 WP i Kastor.

Toplo vrijeme s mnogo padalina pogodovalo je pojavi lisnih uši u nasadima. Za zaštitu se mogu koristiti pripravci navedeni u prethodnoj preporuci:

Pirimor  50 WP – breskva , šljiva , višnja

Mospilan 20 SG – trešnja, višnja, šljiva, breskva, nektarina

Movento – breskva, nektarina, marelica, trešnja, šljiva

Teppeki 500 WG – breskva, šljiva

U nasadima šljiva potrebno je izvršiti zaštitu protiv šljivinog savijača (Cydia funebrana):

Coragen 20 SC, Affirm opti, Delegate WG.

Za zaštitu trešanja i višanja  od trešnjine muhe (Rhagoletis cerasi) u fazi promjene boje ploda preporuča se upotrijebiti:   Deltametrina 25 EC višnja i trešnja karenca 7 dana .

Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN46/2022) svi profesionalni korisnici obavezni su čuvati evidencije o uporabi sredstva za zaštitu bilja najmanje 3 godine kao i račune o nabavljenim sredstvima za zaštitu bilja.

Prilikom korištenja sredstva za zaštitu bilja važno je slijediti pomno napisane upute proizvođača.

Prije korištenja sredstva za zaštitu bilja provjeriti u Fitosanitarnom informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Ambalažu je potrebno propisno zbrinuti.

Sanja Mastelić-Ivić, dipl.ing.agr

sanja.mastelic-ivic@mps.hr

 

Pripremi za ispis