Obavijest vinogradarima

Na području Karlovačke županije u zadnjih deset dana je palo između 16,5 – 47 l/m2  kiše. Srednje dnevne temperature su bile između 12-18 °C. Relativna vlaga zraka je bila između 66  – 88 %.

Takvi vremenski uvjeti omogućili su zarazu pepelnicom (Uncinula necator)  i plamenjačom vinove loze (Plasmopara viticola).

U narednom razdoblju očekuje se sunčano i stabilno vrijeme bez padalina, ali i pojava simptoma bolesti na listu vinove loze.

Za suzbijanje plamenjače dozvoljeni su: Profiler, Mikal flash, Mikal premium F, Azimut 80 WG, Alfil, Mildicut, Orvego i dr.

Za suzbijanje pepelnice dozvoljeni su: Nativo 75 WG, Talendo, Sulgran, Kusabi, Sugoby, Prosper CS 300, Spirox i drugi.

U vinogradu se protiv pepelnice može upotrijebiti elementarni sumpor kojeg treba aplicirati zaprašivanjem sumporačama. Sumpor također djeluje repelentno na grinje u vinogradu uzročnicima erinoze i akarinoze. Metoda se može primijeniti u temperaturnom rasponu od 18°C – 28°C. Ne primjenjivati u u periodu cvatnje.

U vinogradima je  u travnju zabilježen let grožđanih moljaca-pepeljastog  (Lobesia botrana) i žutog grožđanog moljca (Eupoecilia ambiquella). Najveći broj jedinki ulovljen je u Škaljevici i Budrovcima. Za suzbijanje su dozvoljeni preprati na bazi Bacillus thuringiensis – Biobit, Belthirul, Laser KS, Coragen SC, Affirm, Radiant.

Cvatuće korove u nasadu je potrebno pokositi prije tretiranja radi zaštite oprašivača.

Pripravke koristite isključivo prema uputama dobivenim uz sredstvo i prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Ambalažu od sredstva za zaštitu bilja zbrinuti prema zakonskim odredbama te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Račune kupljenih sredstava čuvati na gospodarstvu 3 godine.

 

                                                           Sanja Mastelić-Ivić, dipl.ing.agr.

                                                                          sanja.mastelic-ivic@mps.hr

Pripremi za ispis