Preporuka vlasnicima nasada jabuke i kruške

Pregledom plantažnih nasada na lokalitetima Valpovo, Bizovac, Đakovo, Kitišanci i Čeminac, utvrđeno je kako su kultivari ljetnih jabuka (Gala, Elstar i dr.) u fenofazi (BBCH 78) tj. plodovi su postigli 80% svoje veličine. Imajući u vidu protekli vrlo vruć i suh vremenski period, ipak je na lokalitetima u Valpovu i Đakovu utvrđena slabija pojava zaraze krastavosti na listovima jabuke te se preporučuje proizvođačima pregled nasada i obavljanje fungicidne zaštite kako bi se u ovome trenutku spriječile sekundarne zaraze koje bi mogle zahvatiti plodove.

Uvidom u podatke agrometeoroloških postaja u Osječko-baranjskoj županiji, zadnji povoljni uvjeti za razvoj slabe infekcije uzročnikom krastavosti (Venturia) bili su u periodu od 27.07. – 31.07.2022. (lokaliteti D.Miholjac, Kitišanci i Trnava) te srednje infekcije u periodu od 30.07. – 31.07.2022. (lokalitet Bizovac), dok su na lokalitetu Našice poradi učestalijih ljetnih pljuskova u periodu od 26.07. – 31.07., zabilježeni uvjeti za razvoj zaraze krastavosti u rasponu od srednje do jake infekcije. Stoga je preporuka imajući u vidu raspored lokalnih oborina kao i period karence za pojedino sredstvo, obaviti preventivnu/kurativnu zaštitu nasada ljetnih sorti jabuke i kruške korištenjem fungicidnih pripravaka kraće karence. U tu svrhu, mogu se koristiti sredstva na bazi boskalida + piraklostrobina (Bellis), kalijevog hidrogen karbonata (Vitisan, Carbicure), fluopirama + tebukonazola (Luna expirience) i dr.

U svrhu suzbijanja bolesti koje se razvijaju u skladištima nakon berbe (siva plijesan i gorka trulež) u nasadima se mogu koristiti pripravci na bazi fludioksonila (Geoxe), kombinacija ciprodinila + fludioksonila (Switch 62,5 WG – registriran samo za krušku) i dr.

U nasadima jesenskih sorti jabuka (Zlatni delišes, Fuji, Idared), u svrhu zaštite protiv krastavosti, mogu se koristiti pripravci na bazi ditianona (Delan 700 WDG, Faban, Alcoban, Dynamo i dr.), kaptana (Merpan 80 WDG, Kastor, Scab 80 WG, Kapetan 80 WG, Caption 80 WG, Zato plus i dr.) ili ciprodinila (Chorus 75 WG, Chorus 50 WG) te sistemičnih fungicida od kojih se mogu koristiti pripravci na bazi difenkonazola (Score 250 EC, Difcor, Argo, Difenzone i dr.), fenbukonazola (Indar 5 EW – krajnji rok za primjenu zaliha: 28.02.2023.) i dr.

Preporuka je da razmaci između prskanja budu 10 do 14 dana, što ovisi o primijenjenom sredstvu kao i količini oborina. Ako je nakon posljednjeg tretmana zabilježeno više od 30 mm kiše, preporuka je da se ponovi tretman prije prognoziranih oborina.

Kako se još uvijek bilježi let jabučnog savijača (Cydia pomonella), koji u ovome periodu još uvijek može u nasadima jesenskih sorti jabuka napraviti značajne štete, preporuka je obavljanje vizualnog pregleda plodova (najmanje 1000 plodova po sorti). Ako se pronađe više od 10 „crvljivih plodova“ (prag od 1%), nasadi se mogu zaštititi od korištenjem insekticidnih pripravaka na bazi emamektin benzoata (Affirm i Affirm opti) spinetorama (Delegate 250 WG), ili kombinacijom abamektina+klorantraniliprola (Voliam targo) i dr.

Napomena proizvođačima: Sredstva za zaštitu bilja (SZB), potrebno je primjenjivati sukladno uputama na etiketi. Ambalažni otpad potrebno je propisno zbrinjavati te voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja. Prije svake primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu, preporuča se  redovito praćenje web-aplikacije Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) Ministarstva poljoprivrede radi moguće promjene u registraciji SZB (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

 

mr.sc. Tihomir Validžić

tihomir.validzic@mps.hr

Pripremi za ispis