Obavijest proizvođačima jezgričavog voća

U prošlom tjednu je na području Karlovačke županije palo dosta oborina što je imalo za posljedicu ispiranje prijašnjih  tretiranja. Nasade je u svakom slučaju potrebno ponovno tretirati protiv čađave krastavosti jabuka (Venturia inequalis) i čađave krastavosti krušaka (Venturia pyrina). Preporučena sredstva su: Delan 700 WDG (jabuka, kruška), Kapetan, 80 WG (jabuka, kruška), Caption 80 WG (jabuka, kruška), Scab 80 WG (jabuka, kruška), Polyram DF (jabuka, kruška), Merpan 80 WDG (kruška, jabuka) i drugi.

U voćnjacima je primijećana pepelnica (Podosphaera leucotricha) te se prpeoruča upotrijebiti neke od preparata na bazi sumpora kao što su Chromosul 80,  Kumulus DF, Cosavet DF, Kalinosul 80 WG i drugi.  Preparate upotrijebiti kada su temperature niže, jer iznad 25 ° C mogu izazvati fitotoksičnost. Ako je zaraza jačeg intenziteta mogu se upotrijebiti Sercadis ili Luna experience – oba preparata ujedno štite od čađave krastavosti.

Protiv jabučnog savijača (Cydia pomonella) moguće je upotrijebiti: Voliam targo, Affirm, Affirm opti, Coragen 20 SC, Mospilan 20 SP, Harpun , Delegate 250 WG i drugi.

Prilikom primjene je potrebno voditi računa o izmjeni pripravaka kako bismo izbjegli otpornost.

Prema novom Zakonu o održivoj upotrebi pesticida (NN46/2022) propisano je da svi korisnici SZB trebaju voditi Evidenciju korištenja sredstava za zaštitu bilja.

Iste se moraju čuvati najmanje 3 godine u konvencionalnoj proizvodnji i 5 godina za proizvođače u ekološkom uzgoju. Također je za isto razdoblje potrebno čuvati račune za sredstva za zaštitu bilja.

Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisan način uz prateći list.

 

                                                                       Sanja Mastelić-Ivić, dipl.ing.agr.,

                                                                       sanja.mastelic-ivic@mps.hr

 

 

 

Pripremi za ispis