Obavijest proizvođačima koštičavog voća

Obzirom na veliku količinu padalina u tijeku  prošlog tjedna potrebno je ponoviti zaštitu nasada breskve, marelice šljive i nektarine  koje kasnije dozrijevaju od šupljikavosti (Stigmina carpophilla). Dozvoljeni preparati su Captan WP i Kastor.

U nasadima višanja potrebno je primijeniti sredstva protiv kozičavosti lista (Blumeria japii) kako u ljetnim mjesecima ne bi došlo do žućenja i otpadanja lista vodeći brigu o karenci primijenjenih  proizvoda.  Dozvoljeni su Luna experience ili Chromodin S – 65.

Protiv primijenjenog breskvinog savijača (Grapholita molesta)  i breskvinog moljca (Anarsia lieatella) dozvoljeni su: Coragen, Delegate 250 WG.

Prema novom Zakonu o održivoj upotrebi pesticida (NN46/2022) propisano je da svi korisnici SZB trebaju voditi Evidenciju korištenja sredstava za zaštitu bilja.

Iste se moraju čuvati najmanje 3 godine u konvencionalnoj proizvodnji i 5 godina za proizvođače u ekološkom uzgoju. Također je za isto razdoblje potrebno čuvati račune za sredstva za zaštitu bilja.

Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisan način uz prateći list.

                                                                       Sanja Mastelić-Ivić, dipl.ing.agr.,

                                                                       sanja.mastelic-ivic@mps.hr

 

Pripremi za ispis