Obavijest vinogradarima

Uvjeti za prvu primarnu infekciju plamenjačom vinove loze na većini lokacija koje pratimo agroklimatskim stanicama ostvareni su 17. svibnja. Skriveno, odnosno inkubacijsko razdoblje infekcija ostvarenih 17. svibnja isteklo je 23. svibnja te u lošije štićenim vinogradima od tada možemo naći simptome u vidu uljnih pjega na licu lista. Uvjeti za fruktifikaciju, odnosno pojavu sporulacije na naličju lista, ostvareni su 26. svibnja te je od tada u nekim vinogradima omogućeno i sekundarno širenje bolesti.

Zbog vrlo kišnog vikenda i najave nastavka nestabilnog vremena i povoljnih uvjeta za širenje bolesti poželjno je zaštitu vinove loze od plamenjače i pepelnice obavljati svakih 10-12 dana, ovisno o odabranom pripravku i količini kiše od posljednje zaštite.

Za zaštitu od plamenjače vinove loze pred cvatnju i u početku cvatnje mogu se koristiti fungicidi Mikal Flash, Mikal Premium F, Momentum trio, Magma Triple, Pergado F, Curzate F, Fantic F, Folpan Gold, Vincare, Metomor F, Forum star i slični. Navedeni pripravci sadrže folpet što će smanjiti pojavu ranog botritisa, a njegova  se primjena preporuča i u vinogradima stradalim od tuče i olujnog nevremena.

Za zaštitu od pepelnice mogu se koristiti fungicidi kao što su Luna expirience, Dynali, Nativo 75 WG, Mystic EC, Vivando, Talendo, Talendo extra Stroby WG, Folicur 250 EC, Indar 5 EW, Domark 40 ME i sl.

Početak leta leptira pepeljastog grozdovog moljca zabilježili smo krajem travnja te je moguće pronaći prve gusjenice u cvatovima vinove loze. Prva generacija ovog štetnika uglavnom ne čini ekonomski značajne štete. Gusjenice prve generacije grozdovih moljaca su najmanje štetne jer pridonose prorjeđivanju bobica. Suzbijanje ima smisla samo ako je prekoračen prag štetnosti od 30 gusjenica na 100 grozdova. Primjena insekticida tijekom cvatnje vinove loze nije dozvoljena!

S početkom cvatnje vinove loze očekujemo i masovniju pojavu ličinki američkog cvrčka, vektora opasne fitoplazme – zlatne žutice vinove loze. Prve ličinke američkog cvrčka pronašli smo 23. svibnja, a optimalni rokovi njegovog suzbijanja biti će objavljeni naknadno. Najčešće se prvi rok suzbijanja američkog cvrčka poklapa sa završetkom cvatnje vinove loze. Podsjećamo vinogradare da su svi posjednici vinove loze na području naše županije obavezni provoditi suzbijanje američkog cvrčka!

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

 Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan

E-mail: zeljkica.medurecan@mps.hr

 

Pripremi za ispis