Obavijest proizvođačima jabuka i krušaka

Od zadnje obavijesti prošlo je 7 dana. U tom razdoblju gotovo svakog dana su bile oborine te je ranije provedenu zaštitu protiv čađave krastavosti (Venturia inequalis/Venturiapyri) i pepelnice (Podosphaera leucotricha) potrebno svakako ponoviti. Obzirom da će prema meteorološkoj prognozi period stabilnog vremena trajati još svega 2-3 dana, nakon čega će nastupiti duži period s mnogo oborina, preporuča se primijeniti neke od preparata kurativnog djelovanja kao što su : Score 250 EC, Difcor, Argo EC, Sercadis plus  i drugi.

Uz njih preporučamo dodati i neki preparat preventivnog djelovanja radi produljenja zaštite kao što je : Captan 80 WG,  Delan 700 WG, Delan SC  i drugi.

U navedene fungicide je potrebno dodati  insekticid za suzbijanje jabučne  osice (Hoplocampa testudinea) . Dozvoljen je  Decis 2,5 EC. Za suzbijanje lisnih uši u nasadima dozvoljeni su: Mospilan 20 SG, Pirimor 50 WG i Closer. Tretirati nakon cvatnje , u večernjim satima s obzirom da se radi o izuzetno neselektivnom preparatu.

U nasadima je potrebno svakako pratiti populaciju jabučnog savijača (Cydia pomonella) i i minera okruglih mina (Leucoptera malifoliella).

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača ili prema Fitosanitarnom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Ambalažu je potrebno zbrinuti na zakonom propisani način uz prateći list.

Evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja je potrebno voditi u pisanom ili elektronskom obliku te ju čuvati 3 godine za gospodarstva u konvencionalnom uzgoju  ili 5 godina za ekološka gospodarstva.           

Sanja Mastelić-Ivić, dipl.ing.agr.

sanja.mastelic-ivic@mps.hr

 

 

Pripremi za ispis