Obavijest poljoprivrednim proizvođačima jezgričavog voća

Uslijed povećanih dnevnih temperature koje prevladavaju proteklih tjedan dana došlo je do kretanja vegetacije i u nasadima jezgričavog voća. Ovisno o lokalitetu i sortimentu nasadi jezgričavog voća se nalaze u fenofazi otvaranje pupova do pojave mišjih uši.

Prema metorološkoj sedmodnevnoj prognozi sredinom slijedećeg tjedna očekujemo nestabilno vrijeme sa oborinama. Obzirom na kretanje vegetacije i najavljene oborine u nasadima jezgričavog voća postoji mogućnost infekcije od uzročnika krastavosti jabuke i kruške (Venturia inaequalis, Venturia pyrina).

Stoga obavještavamo vlasnike nasada jabuka i krušaka da obave prvu preventivnu zaštitu jabuke i kruške jednim od bakrenih pripravaka: NORDOX 75 WG, CUPROBLAU Z 35 WG, CUPROCAFFARO 50 WP, NEORAM WG i dr..

Proizvođače se upućuje da pregledaju svoje nasada na prisutnost jaja lisnih ušiju i crvenog voćnog pauke te prisutnost štitastih ušiju. Ukoliko ustanove prisutnost navedenih štetnika potrebno je bakrenim pripravcima dodati mineralno ulje: BIJELO ULJE, MINERALNO SVIJETLO ULJE, OVITEX, PROMANAL NEU ili  OVIPRON TOP.

Pregledom nasada jabuka zabilježena je aktivnost prezimljujuće populacije jabučne krvave uši (Eriosoma lanigerum). U nasadima jabuka gdje je prisutna zaraza s jabučnom krvavom uši preporuča se primjena mineralnog ulja.

Pošto dnevne temperature prelaze 10° C potrebno je pregledati pupove na prisutnost jabučnog cvjetara (Anthonomus pomorum), pogotovo na voćnjacima koji se nalaze u blizini šuma. Osim primjene mineralnog ulja, dozvolu za suzbijanje ovog štetnika imaju pripravci Decis 2,5 EC ili Poleci plus.

U nasadima gdje je uočena šteta od potkornjaka, potrebno je objesiti crvene ploče ili posude sa 50% etilnim alkoholom radi praćenja i smanjenja populacije štetnika. Za praćenje ovih štetnika dovoljan je 1 lovka po ha, a za smanjivanje populacije 8-16 lovki po ha.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida. Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

Božena Dežđek, dipl. ing. zaštite bilja

e-mail: bozena.dezdjek@mps.hr

Pripremi za ispis