Obavijest proizvođačima ozimih žitarica

Premda je veljača o.g. bila za +3,8°C toplija od višegodišnjih prosjeka (vidi Tablicu 1.), zadnjeg je dana proteklog mjeseca zabilježen snijeg, a početak ožujka zbog sjevernog vjetra obilježava prohladno razdoblje! Krajem zime 2021./2022. kondicija ozimih žitarica je vrlo različita, ovisna o roku sjetve, izboru sorte i količine sjemena, provedenoj osnovnoj gnojidbi i tipu zemljišta, odnosno njegovoj kemijskoj reakciji ili pH vrijednosti. Općenito, zima 2021./22. nije bila najoptimalnija za prezimljenje ozimih usjeva, naročito na poljima posijanih u kasnim rokovima.

Tablica 1. Prosječne mjesečne temperature (°C) i mjesečne oborine (mm) tijekom proteklog zimskog razdoblja 2021./2022. godine u središnjem dijelu Međimurja uz riječnu dolinu:

Razdoblje i izmjerene vrijednosti studeni 2021. prosinac 2021. siječanj 2022. veljača 2022.
Temp. °C Oborine

mm

Temp. °C Oborine mm Temp. °C Oborine mm Temp. °C Oborine mm
2021./2022. 5,3°C 82,6 2,1°C 59,2 0,5°C 16,0 4,5°C 23,2
*Prosjek 4,2°C 72,7 0,9°C 53,9 0,1°C 30,6 0,7°C 43,3
Razlika (±) +1,1°C +9,9 +1,2°C +5,3 +0,4°C -27,3 +3,8°C -20,1

*višegodišnji očekivani prosjek u okolici Čakovca!

U razdoblju od početka studenog 2021. do kraja veljače 2022. u središnjem dijelu Međimurja je palo 181 mm padalina, a prosječna je temperatura zraka u tom zimskom razdoblju iznosila 3,1°C. U odnosu na višegodišnje prosjeke spomenuta količina oborina je tek nešto veća od očekivanja (+19,5 mm) (zbog nešto većih količina zabilježenih tijekom studenog 2021.), a pritom je “zimska” temperatura bila +1,6°C veća od mnogogodišnje vrijednosti! Neobično je toplo proteklog mjeseca bilo u danima 04.2., 09.2., 15.2., 17.2. i 18.2. o.g., jer su najviše dnevne temperature tada bile u rasponu od 14,6° do 16,4°C!

Od početka kalendarske 2022. meteorološki uvjeti značajno odstupaju od prosječnih očekivanja: noći su relativno hladne, pa od 1. siječnja 2022. do danas samo tijekom devet jutra nismo zabilježili negativnu temperaturu zraka (ili u protekla dva mjeseca tijekom 50 jutra je zabilježena negativna temperatura zraka)! U istom je razdoblju čak tijekom 34 dana najviša dnevna temperatura bila veća od 8°C!

Ali, od početka kalendarske godine zabilježeno je 39,2 mm oborina, što je 46,9 % manje od očekivanih prosjeka, a moguće nove oborine ne očekujemo u narednih tjedan dana!

Proteklu su zimu obilježile izmjene iznadprosječno toplijih sa nešto hladnijim razdobljima, oborina je bilo manje od prosjeka, a zbog čestih golomrazica zdravstveno stanje i kondicija ozimih žitarica na laganijim i kiselim tlima nije optimalna. Na nekim poljima vidljivi su znakovi nedostatka hranjiva.

Stoga krajem zime – početkom proljeća u pravilu preporučujemo obaviti prve prihrane usjeva manjim količinama pojedinačnih dušičnih gnojiva, naročito u usjevima slabije kondicije i koji pokazuju znakove lokalnog žućenja (prije najavljenih oborina) (dobro je bilo manju količinu hranjiva primijeniti već prije oborina zabilježenih sredinom ili krajem proteklog mjeseca veljače o.g.)!

Također, tijekom zimskih se mjeseci bez obzira na meteorološke uvjete dobro razvijaju pojedine vrste neželjenih biljaka ili korova u ozimim usjevima.

Procjenu potrebe suzbijanja korova u ozimim žitaricama u dva navrata – već ujesen i/ili rano u proljeće (ili krajem zime)!

Dominantni zimski korovi u žitaricama su mak, mrtva kopriva, čestoslavica, potočnica, broć, dvornici, divlja repica, gorušica, mišjakinja, kamilica, jarmen, rusomača, te trave obična slakoperka, mišji repak, vrste roda Bromus, Poa i drugi. Njihovo suzbijanje ne preporučujemo provoditi na poljima gdje su usjevi loše kondicije, odnosno dok se ozima pšenica nakon prve prihrane ne oporavi od nedostatka hranjiva i bude u stadiju završetka busanja ili početkom vlatanja! Krajem busanja su još uvijek optimalni rokovi suzbijanja dominantne korovne trave u ozimoj pšenici na području Međimurja – obične slakoperke ili pahovke (Apera spica venti), te drugih zimskih (bienalnih) korova koji rastu iz sjemena.

Na hrvatskom je tržištu za suzbijanje navedenih korova registriran zadovoljavajući broj herbicida.

Primjenu kombiniranih zemljišno-kontaktnih herbicida registriranih za primjenu u ozimim žitaricama preporučujemo nakon prvih gnojidba i očekivanih oborina! Ovisno o dominantnim korovima na parcelama i razvojnom stadiju ozimih žitarica, preporučujemo odabrati neki od dopuštenih herbicida na parcelama u ozimim žitaricama (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/). Ova uputa ne vrijedi za proizvođače koji su korove u ozimim žitaricama suzbijali već krajem jeseni 2021. godine!

Primjena herbicida krajem zime – rano u proljeće obavlja se u razvojnom stadiju usjeva BBCH 21-30, uz mogućnost korektive aplikacije do faze BBCH 32!

Voditi računa o selektivnosti herbicida u ozimim žitaricama, odnosno u uputama provjeriti u kojem je razvojnom stadiju dopuštena primjena pojedine djelatne tvari (trgovačkog pripravka)! Tijekom narednih tjedan dana jutra će još uvijek biti hladna (-2°C), a dnevne vrijednosti neće biti veće od 7-8°C! Temperatura zemljišta na dubini 7 cm spustila se zadnjih tjedan dana sa 5,8°C na svega 3,2°C a zasićenost zemljišta vlagom je 33 %! Stoga naredni dani još nisu optimalni za kasno zimsko suzbijanje korova na većini polja zasijanih ozimim žitaricama!

VAŽNO: Poljoprivredne proizvođače upućujemo redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Vremenski uvjeti zabilježeni u početnom dijelu kalendarske 2022. godine, zbog oborina manjih očekivanim količinama (vidi Tablicu 1.) bili su manje povoljni ranijem razvoju bolesti ozimih žitarica početkom 2022. (npr. Puccinia, Septoria i dr.). Ipak, uz riječne doline Mure i Drave zbog dugotrajnog zadržavanja vlage (rosa) krajem 2021. godine u narednom razdoblju preporučujemo redovito provjeravati zdravstveno stanje usjeva! Količina i raspored oborina u narednom će razdoblju najviše utjecati na jači ili slabiji razvoj većine uzročnika bolesti ozimih žitarica.

 

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.

milorad.subic@mps.hr

Pripremi za ispis