Obavijest voćarima

Preporučuje se proizvođačima koštičavog voća (breskva, nektarina, marelica, višnja, trešnja, šljiva)  da nakon rezidbe, a prije kretanje vegetacije i to najkasnije u fazi nabubrenih pupova  izvrše prvo preventivno tretiranje protiv uzročnika bolesti kovrčavosti lista breskve i nektarine (Taphrina deformans),rogača šljive (Taphrina pruni) paleži cvijeta i grančica (Monilinia spp.) i šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophilla).

 U ovoj fazi preporučuju se pripravci na osnovi bakra.

Za suzbijanje prezimljujućih štetnih organizama kao što su: štitaste uši, jaja lisnih ušiju i jaja crvenog voćnog pauka bakrenim pripravcima se mogu dodati mineralno ili parafinsko ulje. Moguće je koristiti i gotovu tvorničku kombinaciju bakra i mineralnog ulja.

Mjere zaštite je potrebno provesti za mirna vremena uz povećani utrošak škropiva. Voćke „okupati“ sa svih strana, jer uzročnici bolesti i štetnika prezimljuju na kori, pukotinama kore i granama.

Pripravci na osnovi bakra smiju se koristiti do otvaranja pupova!

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: ( https://fis.mps.hr/trazilicaszb/)

Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi za uporabu. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH. Profesionalni korisnici SZB su dužni voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje tri godine.

 

                                                                                                                          Marina Kocijančić, dipl.ing.agr.

                                                                                                                          marina.kocijancic@mps.hr

Pripremi za ispis