Obavijest poljoprivrednicima

Ambrozija (Ambrosia artemisiifolia) zvana još i limundžik agresivna je alargena biljka koja proizvodi velike količine peluda i kod ljudi izaziva alergijske reakcije. Zbog toga je donesena Naredba o poduzimanju obaveznog uklanjanja ambrozije( NN 72/2007).

Ovom Naredbom propisuju se mjere obaveznog uklanjanja korova ambrozije u cilju njenog suzbijanja i sprečavanja daljnjeg širenja na području Republike Hrvatske.

Vlasnici i korisnici obradivog i neobradivog zemljišta, šuma i lovišta, te ovlaštenici koji upravljaju površinama uz vodotoke i kanale, površinama uz javne prometnice i željezničke pruge, površinama  u parkovima i drugim zelenim površinama obavezni su redovito tijekom sezone provoditi mjere (agrotehničke, mehaničke i kemijske)  za uklanjanje ambrozije.

Uklanjanje je moguće izvršiti mehanički (plijevljenje, čupanje, košnja, okopavanje) ili kemijski (uporabom herbicida na osnovi glifosata : TOTAL TF, CIDOKOR PLUS, OURAGAN SYSTEM 4,CATAMARAN 360,  SATELITE, BOOM EFECT,GLYPHOGAN i dr.

Važno je uklanjanje obaviti prije cvatnje ambrozije kako bi se spriječilo oslobađanje peluda koje izaziva alergije kod ljudi, a po završetku cvatnje i stvaranje sjemena kako bi se spriječilo daljnje širenje!!

Poljoprivrednici korisnici potpora dužni su poštivati zahtjeve višestruke sukladnosti (SMR) i dobre poljoprivredne i okolišne uvjete (GAEC 6) na svim površinama korištenja, a u kontrolama koje provodi APPRRR na to se obraća posebno pažnja (obavezno suzbijanje ambrozije i abutilona na svim parcelama).

Poseban naglasak na poljoprivredne površine koje su u upisniku prijavljene kao ugar ! Te površine se moraju održavati čiste : košnjom, malčiranjem ili oranjem.

Podatke o sredstvima registriranim za ovu namjenu možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), putem internetske tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Prije upotrebe sredstva obavezno pročitati priloženu uputu o primjeni i sredstva koristiti prema preporukama proizvođača. O provedenom tretiranju potrebno je voditi evidenciju, a praznu ambalažu SZB zbrinuti na propisani način.

 

                                                                                                      Sanja Vuković dipl.ing.agr.

                                                                                                e-mail:sanja.vukovic@mps.hr

Pripremi za ispis