Obavijest proizvođačima lijeske

Obilaskom nasada lijeske primijećena je pojava najznačajnijeg štetnika lijeske ljeskotoča (Curculio (Balaninus) nucum L.). kukca kornjaša uzročnika “crvljivost” i otpadanje plodova lijeske. Crvenkastosmeđe je boje, pokriven finim žutosivim dlačicama, glave produljene prema naprijed (dugačko, usko i zakrivljeno rilo) na vrhu kojeg se nalazi usni ustroj. Ima jednu generaciju godišnje, a  pojavljuju se ovisno o vremenskim uvjetima od svibnja do kolovoza. Ženka pomoću rila buši mlade tek zametnute plodiće u koje pojedinačno odlaže jaja. Ona može oštetiti do 150 plodova, a položi do 40 jaja. Nakon  5 – 9 dana iz jaja izlaze ličinke koje čitav život provedu u plodu. One izgrizaju jezgru i plod pune izmetom, a kada pojedu sav sadržaj ploda spuštaju se u tlo na prezimljenje.

Prisutnost odraslih oblika provjerava se metodom otresanja u jutarnjim ili večernjim satima.

Ispod stabla postavi se svjetlija prostirka, te se nekoliko puta protrese stablo/grm. Kritičnom brojkom i pragom odluke smatra se ulov 3-4 pipe po stablu/grmu. Metodom otresanja mogu se štetnici sakupiti i mehanički uništiti, te se na taj način može smanjiti njihova brojnost.

Preventivne mjere u zaštiti od ljeskotoča su obrada tla oko stabala u zimskom razdoblju kojom se na mehanički način suzbijaju ličinke i kukuljice u tlu.

U zaštiti od ljeskotoča  nema registriranih sredstava za zaštitu bilja, ali se može  koristiti  BOUNDARY SW. Ovaj proizvod je u svijetu poznat kao vrhunski imunostimulator koji djeluje na obrambenu funkciju biljke. U praksi, djeluje kontaktno te stvara film na biljkama te ujedno zbog uljnog sastava raznih biljaka fizički djeluje na štetnike. Koristi se za sve vrste štetnika uključujući i probleme štetnika sa tvrđim oklopom (ljeskotoč). Primjena  250-400ml na 100 litara vode. Koristi se prskanjem u koncentraciji od 0,3-0,5 %. Djelovanje mu pojačava proizvod ASSET FIVE.

Utvrđena je i prisutnost lisnih uši. Za suzbijanje lisnih uši mogu se koristiti MOVENTO, DEMETRINA 25 EC, SCATTO, DECIS 100 EC, ROTOR SUPER.

Za zaštitu od pjegavost lista (Gnomonia leptostyla) prije nego se najavi kiša primijeniti  fungicid SIGNUM (piraklostobin+boskalid) u količini 1 kg/ha. Dozvoljene su maksimalno 2 primjene u vegetaciji.

Preparate koristiti prema preporukama proizvođača.

 

dr.sc. Mirna Ceranić
e-mail: Mirna.Ceranic@mps.hr

 

Pripremi za ispis